Brukte regjeringens fly til privatfest

FLØY STANDSMESSIG: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia brukte den svenske regjeringens fly for å bli med på privatfest i Tyskland før offisielt statsbesøk i Norge. Foto: Erik Martensson (Scanpix Sverige)
FLØY STANDSMESSIG: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia brukte den svenske regjeringens fly for å bli med på privatfest i Tyskland før offisielt statsbesøk i Norge. Foto: Erik Martensson (Scanpix Sverige)

Det svenske kongeparet kritiseres for å ha utnyttet systemet til å dra på privatfest i Tyskland før offisielt statsbesøk til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men før norgesbesøket skulle kong Carl Gustaf og dronning Silvia besøke nygifte prinsesse Madeleines gudfar i den tyske byen Coburg. Og for å rekke begge deler, hyret altså kongeparet den svenske regjeringens fly, skriver Expressen.

– Vi hadde muligheten til å fly et tomt fly nedover for å hente i Coburg eller fly med kongeparet om bord, sier informasjonssjef Bertil Ternert ved det svenske hoffet.

Kongen og dronningen av Sverige landet med regjerningsflyet på en flyplass utenfor den tyske byen Erfurt i 16-tiden lørdag, der de ble fraktet videre til Coburg i bil for å besøke kongens søskenbarn, fyrst Andreas av Sachsen-Coburg und Gotha, som også er prinsesse Madeleines gudfar.

Les også: Den svenske kongeparet nektet bord på tysk kro

VIP-fest

Festen var en ren privat fest, med 140 spesialinviterte VIP-gjester - inkludert flere kongelige representanter - men som likevel ikke hadde noe i offentlighetens lys å gjøre. Også kronprinsesse Victoria deltok på festlighetene i Coburg, men skal ha reist med vanlig rutefly.

Ifølge det svenske hoffet har dette en sammenheng med at statens øverste leder og den neste i den rollen ikke skal reise med samme fly i tilfelle ulykker.

Det svenske kongeparet deltok på festen og overnattet deretter på luksushotellet Goldene Traube i sentrum av byen, før de dagen etter dro videre til Norge for å møte det norske kongeparet i en noe mer offisiell sammenheng.

Les også: Kungen inviterte feil person til bryllupet

20.000 kroner

– Den ene turen var en offisiell reise, mens den andre var mer privat, forklarer Ternet, som understreker at flyet uansett måtte ha plukket opp kongeparet før de skulle til Norge.

Det svenske regjeringsflyet, eller «statsflyet» som det gjerne kalles i svenske medier, tilhører det svenske forsvaret og brukes både av regjeringen, forsvaret og kongehuset.

Det svenske forsvaret har så langt ikke kunnet svare på hva den ekstra flyreisen har kostet svenske skattebetalere. Men Expressen hevder å vite at en enveistur mellom Stockholm og Brussel med dette flyet normalt sett koster rundt 20.000 svenske kroner. I tillegg kommer kostnadene ved overnatting for besetningen om bord.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus