– En regional, sekterisk konflikt

En syrisk opprører poserer foran en stridsvogn som skal ha blitt konfiskert fra en militærleir i byen Sermin nordvest i Syria 14. juni. USA har skjerpet tonen overfor det syriske regimet, og har lovet opprørerne våpen for første gang. Landet sier det finnes bevis for at regimet har brukt kjemiske våpen. Foto: Scanpix/AFP.
En syrisk opprører poserer foran en stridsvogn som skal ha blitt konfiskert fra en militærleir i byen Sermin nordvest i Syria 14. juni. USA har skjerpet tonen overfor det syriske regimet, og har lovet opprørerne våpen for første gang. Landet sier det finnes bevis for at regimet har brukt kjemiske våpen. Foto: Scanpix/AFP.

Utenlandske aktører blander seg i stadig større grad inn i borgerkrigen i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag meldte The Independent at Iran skal ha besluttet å sende en første gruppe på 4.000 soldater fra sin såkalte revolusjonsgarde til Syria for å støtte president Bashar al-Assad.

Støtten til de ulike partene følger i stadig større grad religiøse skillelinjer, mener forsker:

– Denne smitten ser vi allerede både i Egypt og Libanon. Her merker man de sekteriske spenningene spre seg, og man ser i stadig større grad at religiøse ledere i Egypt og i Gulfen si at nå er det en plikt for alle sunnimuslimer å hjelpe de syriske opprørerne mot Assad og Hizbollah, sier NUPI-forsker Frida Austvoll Nome til ABC Nyheter.

Hizbollah er en sjiamuslimsk organisasjon i Libanon, med bånd til Iran. Disse støtter Syrias president Bashar al-Assads regime. Opprørsgruppene er dominert av sunnimuslimer.

– Dette har lenge vært en krig der regionale og eksterne aktører har hatt hendene langt inne. Det er mange forskjellige interesser i Syria. Nå har vi Hizbollahsoldater som kjemper på bakken, og dersom Iran nå også sender soldater vil de de regionale aktørene bli langt tydeligere på bakken, sier Nome.

Under dagens G8-møte står Syria-konflikten høyt på dagsordenen. Møtet holdes samtidig som vestlige land er innstilt på å trappe opp sin støtte til opprørerne ved å forsyne dem med våpen.

– Det at Iran sender soldater kan også være en respons på USAs president Barack Obamas uttalelse om at man vil støtte opprørerne med våpen, sier Nome.

Les også: – Iran sender 4000 soldater til Syria

– Kan vokse regionalt

Frida Austvoll Nome. Foto: NUPIFrida Austvoll Nome. Foto: NUPI

Russland på sin side vil ikke stanse allerede inngåtte avtaler om våpenleveranser til regimet i Damaskus.

– Det er lenge siden det har sett lyst ut i Syria. Det har fremdeles muligheten til å utvikle seg til en større regional konflikt, sier Nome.

Det er ikke noe nytt i situasjonen at det har vært trefninger like utenfor grensen.

– Når jeg tenker på regionale konflikter er det mer det at Hizbollah og Iran går så sterkt inn. Man ser også aktører i land som Egypt gå ut og be folk ta ansvar for konflikten. Det føler til en polarisering i regionen. Men jeg vil ikke komme med noen spådommer om den regionale utviklingen.

Lørdag sa Egypts president Mohamed Mursi at han hadde brutt alle diplomatiske bånd til Syria. Beslutningen ble tatt etter at sunnimuslimske religiøse ledere tidligere i uka fremmet et krav om «hellig krig» mot Assad.
Les også: – Syrias regjering har brukt kjemiske våpen

Nervegass

USA hevder landet har bevis for at det syriske regimet har brukt kjemiske våpen mot opprørerne.

– Obama har vært presset i lang tid for å handle i Syriakonflikten. Man har snakket om indikasjoner på bruk av nervegass i lang tid, så når uttalelsen om nervegass kommer nå kan det godt hende det kommer etter en beslutning om å støtte opprørerne, sier Nome.

– Russland støtter fortsatt Assad-regimet, ved våpenforsendelser, politisk støtte der Russland går ut og sier at bevisene for bruk av nervegass ikke er gode nok. Russland står bak Assad på forskjellige måter. Det kan også arte seg positivt, som ved forsøket på å få i stand forhandlinger mellom partene. Russland og USA har gått sammen om å forsøke å få Assad til å stille til fredsforhandlinger.

Ifølge FN har minst 93.000 syrere mistet livet i borgerkrigen i Syria.

Les også: Hevder Oslo-mann er drept i Syria

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus