Meny

USA fordømmer angrepet på Qusair

HARDE KAMPER: Syriske regjeringsstyrker gjenerobret den viktige havnebyen Qusair onsdag. USA fordømmer angrepet. (Mohamed Azakir / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske regjeringen fordømmer Assad-regimets blodige angrep på grensebyen Qusair. USA ber også Hizbollah og Iran trekke sine soldater ut av kampene i Syria.

President Bashar al-Assads styrker gjenerobret onsdag den viktige grensebyen Qusair og sverget på å slå ned opprørsstyrker over hele Syria.

– USA fordømmer på sterkest mulig måte Assad-regimets angrep på Qusair, som har drept et uvisst antall sivile og har forårsaket ufattelig menneskelig lidelse, sa talsmann Jim Carney.

Angrepet onsdag ble utført med støtte fra den libanesiske Hizbollah-militsen.

Se video fra angrep i Qusair nederst i saken.

USA krever at det islamistiske Hizbollah og Iran trekker sine soldater ut av striden i Syria.

– Det er åpenlyst at regimet ikke på egen hånd var i stand til å utfordre opprørernes kontroll over Qusair. Det hadde behov for at Hizbollah og Iran gjorde jobben for seg, sa Carney.

Les også: – Krigen i Syria vår er tids største katastrofe

Hizbollah-kontroll

Ifølge den syriske aktivistgruppen SOHR kontrolleres Qusair nå av Hizbollah-soldater, som støtter regimet til Syrias president Bashar al-Assad.

En talsmann for den libanesiske Hizbollah-militsen bekrefter å ha deltatt i gjenerobringen av Qusair.

– Vi gjennomførte et overraskende angrep i morgentimene i dag, og da vi rykket inn i byen, flyktet de, sier han.

Regjeringsstyrkene og opprørerne har i tre uker kjempet voldsomme kamper om kontrollen over den strategisk viktige byen.

– Etter den vellykkede fremgangen i kampen mot de organiserte terroristene vil våre væpnede styrker ikke nøle med å knuse dem overalt hvor de befinner seg, i alle hjørner av Syria, het det i en kunngjøring fra regjeringsstyrkene.

Les også: – De færreste opprørerne i Syria vil ha demokrati

Hundrevis drept

Ifølge øyenvitner deltok tusenvis av Hizbollah-soldater i offensiven mot Qusair, mens hundrevis av libanesere med bånd til Det muslimske brorskap skal ha kommet opprørerne til unnsetning.

En talsmann for opprørerne bekrefter at de har forlatt Qusair og hevder at hundrevis av mennesker ble drept da byen falt.

– Stilt overfor dette enorme arsenalet og mangelen på forsyninger, samt Hizbollahs åpenbare intervensjon, ble noen titall av våre soldater igjen for å sikre tilbaketrekningen av sine kamerater og sivile, heter det i en kunngjøring fra opprørerne.

Les også: Prøver viser at saringass er brukt i Syria

Fordømmer

Også den arabiske liga fordømmer den libanesiske sjiabevegelsen Hizbollahs militære intervensjon i Syria.

Ligaens utenriksministre holdt onsdag et møte i Kairo. Der vedtok de en erklæring hvor de fordømte alle utenlandske intervensjoner i borgerkrigen i Syria, og spesielt Hizbollahs intervensjon, ifølge generalsekretær Nabil Elaraby.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus