Meny

Hett Nord-Norge slo rekorder i fleng

Iben Christiansen, Ellen Maia Bær og Erik Jørgensen koser seg i nordnorsk steiksol og mener de fortjener godværet etter en snøtung vinter. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med oppimot 30 grader en rekke steder knuste de fire nordligste fylkene den tidligere mairekorden. I sør høljet det ned – på det verste to månedsdoser på ett døgn.

Årets maimåned er den varmeste mai som noensinne har blitt målt mange steder Nord-Norge. Faktisk har det vært mye varmere enn på Kanariøyene, melder Yr.

I mai ble det satt 36 nye varmerekorder, og bare fem av dem på Sør- og Østlandet. Vestlandet fikk noen rekordvarme dager i pinsen, men mesteparten av mairekordene ble satt i Nord-Norge.

– Det har ligget et høytrykk over Kolahalvøya store deler av mai. Det har gitt oss vind fra sør og sørøst, og i tillegg har vi hatt varmluft i høyere luftlag. Dette har gitt oss en gunstig posisjon for finvær, og lavtrykkene har holdt seg unna, sier statsmeteorolog Ola Mellem ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Trønder-hete

I Namsos ble det målt 30 grader 31. mai, varmest i landet i mai. Narvik hadde 29,9, mens Nyrud i Sør-Varanger hadde 29,5 dagen før. Folk badet og solte seg i fantastisk sommervær.

Østlandet har også sett glimt av sommer, men flom og regnvær har preget mai måned. I løpet av 24 timer kom det opp til to månedsnedbører de våteste stedene i sør.

Sjekk været der du er

44 målestasjoner satte nye nedbørsrekorder, tre av dem i Møre og Romsdal, resten på Sør- og Østlandet. Eggedal i Buskerud måtte for eksempel tåle 61,6 millimeter 16. mai, men 17. mai-feiringen gikk nesten som normalt. Espedalen i Oppland fikk 54 millimeter i bøtter og spann, og Seljord i Telemark 52,4 millimeter litt senere i måneden.

Snudd på hodet

Det var mye vind fra sør og øst som førte til gråvær og nedbør på Sør- og Østlandet gjennom store deler av måneden, ifølge meteorologene.

For dem som ikke husker fjoråret, kan Yr minne om at det da var omvendt:

Da kunne søringene nyte sommeren og satte ny norgesrekord for mai med 31,1 grader, mens skikkelig vintervær herjet i Nord-Norge.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus