Meny

33.000 nye boliger i år

- Selv om boligprisveksten ikke vil bli like kraftig fremover, er det fortsatt god fart i markedet, sier Odd Nymark hos Eiendomsmegler1. Foto: Luca Kleve-Ruud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

... men det bygges fortsatt for lite til å dekke veksten i etterspørselen, sier Odd Nymark hos Eiendomsmegler1.

Prognosene for 2013 tilsier at det skal igangsettes 33.000 nye boliger i Norge, og det forventes at bygging av leilligheter i og rundt de store byene vil være høyere enn byggingen av eneboliger og småhus.

Ifjor ble det gitt igangsettelsestillatelser til 30.189 nye boliger - en økning på 8,8 prosent fra 2011. Per første kvartal i år var det gitt 17 prosent flere igangsettelsetillatelser enn på samme tid ifjor.

- Så vi er på rett vei, men det er fortsatt et stykke igjen, understreker Odd Nymark, administrerende direktør i Eiendomsmegler1 Oslo og Akershus, som står bak Boligmeteret.

Les også: - Boligprisvekst på under 1 prosent

Selv om nybyggingen har tatt seg opp igjen etter finanskrisen, vil det ifølge Boligmeteret for mai 2013 måtte bygges langt flere boliger enn i dag før boligprisveksten skulle stagnere eller begynne å falle.

- Til tross for sterk prisvekst har ikke boligprodusentene klart å øke tilbudet av boliger tilstrekkelig, og det ser heller ikke ut til at de klarer det med det første, sier Nymark til DN.no.

- Fortsatt god fart

Ifølge SSBs fremskrivninger vil befolkningen øke med nærmere 70.000 personer årlig de neste tre-fire årene. Høy befolkningsvekst i kombinasjon med solid lønnsvekst og nettotilflytting til de fleste byer gir grunn til å vente fortsatt høy etterspørsel samlet sett - selv om det vil være store geografiske forskjeller.

- Med mindre vi får et alvorlig tilbakeslag i norsk økonomi, en ytterligere innstramming i bankenes utlånspraksis og/eller en kraftig renteøkning, vil boligmarkedet trolig fortsette omtrent som i dag - med unntak av boligprisveksten, som ventes å bli noe lavere enn det vi har sett de siste årene, understrekes det i Boligmeteret.

Les også: Rekordmange leiligheter presser ned leieprisene

- I det siste har vi lest en del artikler om at det er litt kjøligere i boligmarkedet og at det går litt roligere for seg. Men selv om boligprisveksten ikke vil bli like kraftig fremover, er det fortsatt god fart i markedet, påpeker Odd Nymark.

Flere med flytteplaner

Boligmeteret viser også at andelen norske husstander med flytteplaner de neste 12 månedene har økt fra 7,3 prosent i april til 8 prosent i mai. Andelen som ønsker leilighet ved neste boligkjøp er 41 prosent. 59 prosent er på jakt etter bruktbolig, mens 41 prosent foretrekker ny bolig.

- Leilighetsmarkedet er mest presset, sier Nymark.

Han peker på at andelen med flytteplaner de kommende fem årene er høyest blant den yngste aldersgruppen, de som bor i de urbane områdene, og i Oslo og Akershus.

- Her må det bygges mer for å holde tritt med den økende etterspørselen, sier Odd Nymark.

Fredag la Garanti Eiendomsmegling frem sin mai-statistikk. Den viste en prisoppgang på 0,4 prosent.

Mandag legger eiendomsmeglerbransjen frem den landsomfattende boligprisstatistikken for mai.

Se boligprisene først på DN.no mandag klokken 11!

Les også: Oslo-leilighet gikk én million over takst

- Vårslippet kommer tre uker for sent

- Boligprisvekst på under 1 prosent

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus