Meny

Minst fem mistet livet i tornadoer i Oklahoma

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst fem mennesker mistet livet da flere kraftige tornadoer slo ned rundt Oklahoma City fredag ettermiddag. Politiet frykter at flere kan være døde eller skadd.

Minst fem store tornadoer og flere mindre utviklet seg i områdene vest for Oklahoma City mens folk var på vei hjem i ettermiddagsrushet, og hundrevis av bilister var i akutt fare da de ble sittende fast i stillestående bilkøer rundt byen mens farlige tornadoer truet.

Meteorologene opphevet den akutte tornadoalarmen utover natta, men beholdt varsler om flom, tordenvær og tornadoer og spådde mer farlig vær lørdag.

Oklahoma City ser ut til å ha sluppet unna det verste, men en stor tornado slo ned ved El Reno, 50 kilometer vest for byen, og en annen rammet forstaden Moore, som ble rasert av en annen tornado for snart to uker siden.

Tre døde

Ordfører Matt White i El Reno sa at både hus og biler var ødelagt, mens ordføreren i Moore meldte om omfattende oversvømmelser i den raserte byen.

Ifølge CNN mistet en mann livet da bilen hans ble tatt av en tornado ved Union City, og en kvinne og et spedbarn døde da bilen deres ble løftet opp og blåst av gårde på hovedveien I-40 ved Oklahoma City.

Les også: Obama trøster ofrene for tornado i Oklahoma

Mellom 40 og 50 personer er under behandling for skader, og tilstanden for fem av dem, blant dem et barn, er kritisk.

Fra Oklahoma fortsatte stormsystemet østover, og det ble utstedt tornadovarsler for St. Louis i Missouri. Flyplassen der ble stengt, men byen slapp større skader.

Oversvømmelser og strømbrudd

I området rundt Oklahoma City er det meldt om omfattende oversvømmelser etter kraftig nedbør, og minst 170.000 mennesker var uten strøm da natten falt på. Deler av hovedveien I-35 er stengt på grunn av oversvømmelser.

Langs riksveien Interstate I-40 har tornadojegere meldt til CNN om mange trailere og biler som er kastet rundt av vinden og folk som er skadd. Mens det sto på som verst mistet CNN kontakten med en av tornadojegerne da stormen rev panseret av bilen hans.

Les også: Oklahoma-tornado forårsaket skader for milliarder

Da tornadoene nærmet seg, ba politiet innstendig folk om å søke dekning i kjellere eller trygge rom, og de ba bilister kjøre sørover vekk fra stormen, eller komme seg ut av bilene sine for å søke dekning i kjellere eller grøfter.

Satt fast i bilene

Men så mange mennesker forsøkte å rømme i bil samtidig midt i rushen at trafikken stoppet helt opp langs I-35. Biler på vei sørover sto stille fire i bredden i både nordgående og sørgående kjørebaner, og politiet kom ikke til med bilene sine.

Talskvinne Betsy Randolph i utrykningspolitiet ba folk komme seg av hovedveiene eller sørover, og guvernør Mary Fallin sa de ikke klarte å løse opp i den stillestående køen og at mange mennesker var i stor fare om tornadoen skulle komme over veien.

Flyplassen ved Oklahoma City ble evakuert, og 1.200 mennesker, både passasjerer og ansatte, søkt dekning i underjordiske ganger.

Superceller

Ifølge CNN dreide det seg om to store stormsystemer, såkalte superceller, som utviklet seg vest for Oklahoma City og utløste en rekke tornadoer.

Stormen kom svært brått. Klokka 16 var det klar himmel, og en time senere bøttet regnet ned og tornadoer begynte å danne seg. Det ble meldt om hagl på størrelse med baseballer.

Varslet som ble sendt ut av USAs nasjonale værvarsling, omfattet et stort område i delstaten Oklahoma, inkludert Oklahoma City og Moore. Varselet gjaldt også fra Minnesota til Arkansas.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus