Romanias myndigheter til ABC Nyheter:– Rumenske tiggere har krav på sosialhjelp i Romania

Illustrasjonsfoto: En romkvinne tigger utenfor Stortinget i Karl Johans gate i Oslo sentrum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto: En romkvinne tigger utenfor Stortinget i Karl Johans gate i Oslo sentrum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rumenske tiggere forteller norske medier at de ikke får noen sosialhjelp i sitt hjemland. Arbeids-, familie- og sosialdepartementet i Bucuresti forsikrer om det motsatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Alle fattige har krav på sosialhjelp for å sikre en garantert minimumsinntekt. Sosialhjelpsmottakere har også krav på tillegg hvis de har barn. Etter oppnådd pensjonsalder får alle som har innbetalt til pensjonsordningen i minst ti år, offentlig pensjon.

Det opplyser pressetalskvinne Iolanda Staniloiu i det rumenske Arbeids-, familie og sosialdepartementet (Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice) på spørsmål fra ABC Nyheter.

Det er det motsatte av hva fattige rumenske tiggere i Norge forteller media her.

– Garantert minsteinntekt

Et debattinnlegg undertegnet Maria Lazar og Florin Luca i Aftenposten 14. mai, slår for eksempel fast at de verken får barnebidrag eller sosialhjelp i Romania.

4. mai intervjuet Klassekampen en annen rumensk tigger, den 72 år gamle Preda Maria som har overnattet i vinter under Sinsenkrysset i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen sa at hun ikke fikk en krone i pensjon i hjemlandet. ABC Nyheter spurte det rumenske departementet om det kan være tilfellet.

- Retten til sosialhjelpstiltak er garantert for alle rumenske borgere, så vel som andre lands borgere, statsløse personer og andre som er innvilget en form for beskyttelse og bor i Romania, heter det i svaret fra rumenske myndigheters side.

Det kan hun få uansett, mens spørsmålet om pensjon avhenger av om hun har vært i inntektsgivende arbeid med pensjonsinnbetalinger i minst ti år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Vi har blitt lurt

Lave satser økes nå

Men den garanterte minsteinntekten som sosialhjelpen sikrer, er svært så lav. Den er nå 125 lei (216 kroner) for en person, opp til 462 lei (800kr) for en familie på fem personer i måneden.

- Det er sant at velferdsutbetalingene er blant de laveste i Europa. Men de er der, skriver Staniloiu.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er også verdt å nevne at statsminister Victor Ponta 9. mai kunngjorde at satsene for den garanterte minsteinntekten skal økes med 13 prosent, tilskuddet til barn med 30 prosent, fra 1. juli, legger hun til.

De økte satsene kommer på grunn av økte fyringsutgifter som følge av liberalisering som Det internasjonale pengefondet IMF har pålagt Romania.

Til sammenlikning er timelønnskostnadene i Romania ifølge Eurostat en ellevtedel av de norske.

Les også: Vil hindre romfolk å bruke Botanisk hage som do

– Trengs mer til romfolk

Landet tok nylig opp et lån på 500 millioner euro (ca. 3,6 milliarder kroner) i Verdensbanken for å kunne øke bistanden til sine fattige.

- Til tross for den store framgangen vi ser i dette landet, forblir Romania landet med størst andel fattige i Europa. 30 prosent av befolkningen lever på under 5 dollar dagen, sa Verdensbankens president Jim Yong Kim til Balkans.com da han besøkte Romania 9. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politiet venter storinnrykk av tiggere i sommer

300 millioner fra Norge

Romania opererer også med sysselsettingstiltak utover det normale arbeidsmarkedet, skal vi tro departementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«For øvrig mener departementet at livene til rumenske borgere som tilhører roma-minoriteten bare kan forbedres, og den sosiale inkluderingen av dem kan bare skje ved en integrert tilnærming som bygger på samordnede tiltak på områdene utdanning, sysselsetting, bolig og helse, både på sentralt som lokalt nivå.», heter det i redegjørelsen vi har fått. (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk).

Gjennom EØS-avtalen bidrar også Norge med penger til en rekke prosjekter for å bedre livsvilkårene for romfolk i Sør-Europa. Fram til 2016 er det satt av 300 millioner kroner til tiltak for romfolk i ti land, skriver Utenriksdepartementet.