Syklon truer flyktninger

Flere hundre tusen mennesker i Bangladesh og Burma fikk ordre om å evakuere onsdag da en syklon rammet kystområdene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Områdene som ble rammet er hjem til flyktningeleire for ofrene for sekterisk uro i Burma.


FN har advart om at mer enn åtte millioner mennesker risikerer å rammes av syklonen Mahasen, som er ventet å nå land tirsdag eller fredag et sted nær grensen mellom de to landene, melder AFP.

Bangladesh ba flere hundre tusen mennesker som lever i lavtliggende områder om å forflytte seg til sikkerhet, mens Burma annonserte planer om å masseforflytte omlag 166.000 mennesker langs nordvestkysten til sikkerhet.

Les også: Avviste 200 båtflyktninger

Frykt

Men i delstaten Rakhine i Burma, der mange fra den muslimske Rohingyabefolkningen som har blitt hjemløse etter blodsutgytelsene i fjor lever, sier mange de er for redde til å flytte. Dette viser den dype mistilliten til myndighetene og lokale buddhister.

– Vi kan dø her. Vi har ingen steder å reise, sier muslimske Yu Sut Taw, som lever i en leir i utkanten av delstatshovedstaden Sittwe, en av flere i Rakhine som er hjem for tilsammen 140.000 internt fordrevne.

AFP-journalister som besøkte de to leirene onsdag så tegn til at en masseevakuering var underveis.

Les også: – Buddhister utslettet hel landsby

Massakre

Sammenstøt mellom buddhister og muslimer i regionen i fjor etterlot omkring 200 døde og hele nabolag nedbrent.

Som illustrasjon på farene mange av dem som har forsøkt å flykte står overfor er 58 rohingyaer savnet etter at båten deres kantret mandag da de forsøkte å ta seg til høyereliggende områder.

Syklonen lot til å ha avtatt noe i styrke på sin vei nordvestover gjennom Bengalbukta, heter det i en FN-uttalelse sent tirsdag.

Men den kan fremdeles true liv og helse for 8,2 millioner mennesker nordøst i India, Bangladesh og Burma.

Omkring 30 millioner av Bangladesh’ 153 millioner innbyggere lever langs kysten, som også er hjem til flere falleferdige leire der Rohingyaflyktningene lever.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus