Hevder enorm naziskatt ligger skjult i dansk by

70 ÅR ETTER: Wilhelm Kraft fra Tyskland er tilbake i Danmark for å avsløre hvor nazistene gjemte en stor skatt på Nord-Jylland. (Foto: NTB scanpix)
70 ÅR ETTER: Wilhelm Kraft fra Tyskland er tilbake i Danmark for å avsløre hvor nazistene gjemte en stor skatt på Nord-Jylland. (Foto: NTB scanpix)

90 år gamle Wilhelm Kraft var utstasjonert i Danmark mot slutten av andre verdenskrig. Nå vil han avsløre hvor nazistene gravde ned det han mener er en kjempeskatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraft hevder han i 1944 var med på å grave ned det han beskriver som en av nazistenes best bevarte hemmeligheter, i den vesle landsbyen Asaa i Nordjylland, skriver avisen BT.

90-åringen skal være den eneste overlevende som deltok i oppdraget med å skjule skatten.

Strengt hemmelig

Kraft forteller til avisa at han, sammen med 47 andre tyske soldater, deltok i å grave ned det som kan vise seg å være en av de største uoppdagede naziskattene etter krigen.

– Hele området var bevoktet og ingen fikk lov til å forlate stedet. Hullene skulle være seks meter lange, fire meter brede og fire meter dype, minnes 90-åringen.

Etter at hullene var ferdig utgravd, ankom det flere godstog til Asaa.

Ingen fikk lov til å nærme seg togvognene, men tilfeldigheter gjorde at den unge soldaten likevel fikk et glimt av hva de strengt bevoktede vognene inneholdt.

– Togene var fullastet med flate trekasser stablet oppå hverandre. Min teori er at det må ha vært gjenstander av edle metaller eller lignende som man helst ville ha ut av Tyskland før fienden kom, sier han til BT.

Les også: Leter etter nazigull verdt milliarder i innsjø

Vi lette samvittigheten

Et annet poeng er, ifølge Kraft, at togskinnene stoppet i Asaa, og at det ikke fantes noe militært anlegg i landsbyen.

Det mener 90-åringen at er med på å underbygge teorien om en nedgravd skatt.

– Hvilke gjenstander rettferdiggjør så voldsom sikkerhet og hemmelighetskremmeri, spør han.

Over syv tiår senere har Kraft nå bestemt seg for å dele hemmeligheten han båret på med resten av verden.

– Jeg vil ikke dø uten å lette min samvittighet, slår han fast og legger til at han vil jobbe for å returnere skatten til sine rettmessige eiere.

Les også: Fant Hitlers levende slektninger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus