CO2-nivået bryter symbolsk grense

Co2-nivået har ikke vært så høyt på millioner av år. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Co2-nivået har ikke vært så høyt på millioner av år. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX

Konsentrasjonen av karbondioksid i lufta har aldri før i historien vært målt på et høyere nivå enn nå, melder forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er i ferd med å skape et forhistorisk klima der menneskelige samfunn vil stå overfor enorm og potensielt katastrofal fare, sier Bob Ward ved klimaforskningsinstituttet Grantham ved London School of Economics.

Et amerikansk laboratorium på Hawaii målte fredag CO2-nivået til over 400 ppm (deler per million). Dermed er en symbolsk grense brutt, skriver BBC.

Også et forskningsinstitutt i California målte CO2-konsentrasjonen til over 400 ppm fredag.

Direktør Michael Mann ved Earth System Science Center i USA sier at den største bekymringen er hvor raskt CO2-nivåene øker.

– Mens levende ting kan tilpasse seg forandringer som skjer i løpet av flere millioner tiår, er det ingen grunn til å tro at de, og vi, kan tilpasse oss endringer som skjer millioner av ganger raskere, sier han.

Forrige gang konsentrasjonene av CO2 var så høye, var for mellom tre og fem millioner år siden – lenge før moderne mennesker fantes på jorda. Ifølge forskere var klimaet den gangen også mye varmere enn i dag.

– Bare gjennom å redusere de globale utslippene vil vi greie å få CO2-nivået ned og unngå de verste konsekvensene av å skru klimaklokken tilbake, sier Ward.

Utslippene av karbondioksid, eller CO2, regnes som den viktigste årsaken til menneskeskapte klimaendringer. Utslippene kommer i hovedsak fra fossile brensler som olje, gass og kull.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus