Meny

USA: – En pause i Nord-Koreas provokasjoner

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un tok seg tid til et besøk hos et forskningsinstitutt i hovedstaden Pyongyang mandag. (Foto: Reuters/NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ser ut til at Nord-Korea har tatt en provokasjonspause, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet.
De siste hendelsene i Nord-Korea:

* 12. februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning.

* 7. mars skjerpet FNs sikkerhetsråd sanksjonene mot landet.

* Nordkoreanske myndigheter svarte med å si opp våpenhvileavtalen som markerte slutten på Koreakrigen i 1953.

* Under en felles militærøvelse mellom Sør-Korea og USA som begynte samme dag, fløy amerikanske B2-bombefly over den koreanske halvøya. Dette provoserte Nord-Korea.

* 30. mars kunngjorde det nordkoreanske regimet at det hersker en krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea.

* 9. april stengte Nord-Korea industriparken i Kaesong, som de to koreanske statene hadde drevet i fellesskap siden 2004. De siste sørkoreanske arbeiderne forlot industriparken 3. mai.

* Nord-Korea utplasserte i april flere raketter ved baser på østkysten. Dette har vært sett som forberedelser til en rakettoppskyting. Nå er imidlertid ikke rakettene der lenger, ifølge amerikansk etterretning.

– Vi mener at det åpenbart er gunstig for innsatsen for å sikre fred og stabilitet på den koreanske halvøya, sier George Little, talsmann for forsvarsdepartementet Pentagon.

Little ønsket ikke å kommentere opplysninger om at Nord-Korea skal ha flyttet to raketter bort fra en utskytningsrampe på østkysten. Men en amerikansk etterretningskilde, som ikke ønsker å bli navngitt, sier rakettene er borte og at det ikke lenger er noen umiddelbar fare for en prøveoppskytning.

– For tidlig å feire

I flere uker har det vært spekulert på om Nord-Korea ville teste rakettene. Det ville trolig forverret landets allerede svært spente forhold til Sør-Korea, Japan og USA.

Etterretningskilden sider det fortsatt er mulig at rakettene flyttes og skytes opp et annet sted. Og et av medlemmene i USAs nasjonale sikkerhetsråd, Daniel Russel, mener det er for tidlig å feire opplysningene som gode nyheter.

Rakettene av typen Musudan har en rekkevidde på opptil 3.500 kilometer og skal ikke ha blitt testet tidligere.

Les også: Nord-Korea vil stille amerikaner for retten

Advarsel

Nord-Koreanske medier meldte tirsdag at landets unge diktator Kim Jong-un besøkte militære byggeprosjekter. Dette kan også være et tegn på at regimet forsøker å roe ned situasjonen, siden denne typen nyheter ikke prioriteres når forholdet til nabolandene er som verst.

Tross tegnene til politisk mildvær er det ikke full stans i Nord-Koreas krigerske uttalelser. USA og Sør-Korea gjennomfører angivelig en felles marineøvelse denne uka, og den nordkoreanske hæren lover å slå tilbake umiddelbart hvis så mye som én enkelt granat havner på feil side av grensa.

Skulle amerikanerne og sørkoreanerne våge å besvare tilbakeslaget, vil fem sørkoreanske øyer drukne i «et hav av ild», heter det i en uttalelse fra hæren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus