Meny

– Arktisk mildvær kan ha kjølt ned Norge

Flere studier som er gjort de siste årene, tyder på at issmeltingen rundt Nordpolen påvirker været langt unna Arktis. Foto fra Grønland: AP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uvanlig kaldt vårvær i Norge kan skyldes issmeltingen i Arktis, ifølge forskere.

Så langt har våren vært en heller kjølig opplevelse, og flere steder i Sogn har det vært snøvær og rene julestemningen denne uken.

Våronna er forsinket mange steder, blant annet på Romerike, hvor det fortsatt er tele i bakken.

Særlig i mars var det unormalt kaldt, og temperaturene den måneden var de laveste siden 1960-tallet.

– I hele Europa og store deler av USA var det mye kaldere enn vanlig, sier forskningsdirektør Nalan Koc ved Norsk Polarinstitutt.

Hovedårsaken til kulda og klarværet i Sør-Norge i mars var et kraftig høytrykk. Men flere forskere antyder en sammenheng mellom høytrykket og klimaendringer mye lenger nord.

Les også: Norge og EU varsler førstehjelp for klimaet

Polarvind i ulage

Flere studier som er gjort de siste årene, tyder på at issmeltingen rundt Nordpolen påvirker været langt unna Arktis.

Forklaringen antas å være at oppvarmingen av ishavet svekker et stort vindsystem som kalles den polare jetstrømmen. Den slynger seg rundt den nordlige halvkule, høyt oppe i atmosfæren.

Når jetstrømmen bremses og endrer kurs, har både høytrykk og lavtrykk lettere for å ligge stille. Perioder med kulde, tørke eller regn kan bli lengre.

– Når værsystemene flyter saktere, øker sannsynligheten for langvarige ekstreme hendelser, sier Koc til NTB.

Les også: Klimaforskere varsler mer ekstremvær

Ny teori

Fortsatt er det usikkerhet rundt jetstrøm-teorien, og en del forskere mener det er for tidlig å si om den stemmer.

Koc mener imidlertid at mars-været i Norge passer godt med antakelsen om at issmeltingen endrer jetstrømmen.

Hun får støtte fra forsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt, som mener mye tyder på at oppvarmingen av Arktis har ført til kaldt norsk vårvær, ifølge Aftenposten.

Samtidig understreker Benestad at det gjenstår ubesvarte spørsmål og at det finnes argumenter som taler mot jetstrøm-teorien.

Tørke i Texas

Den amerikanske forskeren Jennifer Francis, som står bak flere av de nye studiene, føler seg trygg på at teorien stemmer. I mars sa hun til den britiske avisa The Guardian at jetstrømmen befant seg i en rekord-posisjon og at været derfor holdt seg stabilt.

Les også: Vått og kaldt i april

Også om sommeren kan høytrykk bli liggende stille hvis jetstrømmen svekkes. Endringer i luftstrømmen er tidligere holdt fram som mulige forklaringer på tørkeperioder både i Texas og Russland.

Smeltingen av havisen rundt nordpolen skjøt fart i 2007, og siden den gang har det vært en rekke tilfeller av ekstremvær som ifølge forskere styrker teorien om at smeltingen påvirker været mye lenger sør.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus