Meny

Nå vil Frp stanse franskmenn på grensen

I går kveld endret Fremskrittspartiet sin pressemelding om strakstiltak mot tigging og kriminalitet. Nå er det ikke bare romfolk nesteledern Per Sandberg vil stanse på grensen, men også bulgarere og franskmenn. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare romfolk som Frp vil holde utenfor Norge. I en oppdatert pressemelding henger partiets Per Sandberg ut både franskmenn og bulgarere som tiggere og kriminelle.

Torsdag kveld endret Fremskrittspartiet teksten i en pressemelding på sine hjemmesider.

Nå er det ikke lengre bare romfolk som ifølge Frp bryter den alminnelige ro og orden og bedriver kriminalitet. Partiet mener at også bulgarere og franskmenn utgjør en fare og bør kunne stanses på grensen ved hjelp av dagens politilov.

I den første pressemeldingen, som ble lagt ut 29. april klokken 21.09, nevnes bare romfolk.

Torsdag ble partiets justispolitiske talsmann, nestlederen Per Sandberg, intervjuet av NRK om pressemeldingen.

I intervjuet som ble sendt på Kveldsnytt i går sier Sandberg:

«Jeg har ikke pekt på romfolk. Det er alle andre som peker på romfolk og det irriterer meg noe grenseløst. Det bevitner at de som ikke ønsker å diskutere disse utfordringene prøver å putte meg og Fremskrittspartiet i en bås. Jeg har ikke nevnt romfolk med et ord».

Les også: FrP vil også stanse dansker

Ikke bare romfolk skal stanses

TV-kanalen viser så et bilde av pressemeldingen på partiets hjemmeside (se illustrasjon), hvor det bare nevnes romfolk.

Saken fortsetter under bildetTeksten som vist på Kveldsnytt torsdag. Datert 29. april klokken 21.09. Faksimile: NRKTeksten som vist på Kveldsnytt torsdag. Datert 29. april klokken 21.09. Faksimile: NRK


I en oppdatert versjon, som er datert 2. mai klokken 21.45, så er teksten endret.

Der det tidligere sto at politiet kunne «stanse romfolk på landegrensen», står det nå «stanse grupper med organiserte romfolk, bulgarere eller franskmenn på landegrensen».

Saken fortsetter under bildetTeksten på Frps hjemmeside fredag. Datert 2. mai klokken 21.45. Faksimile: FrpTeksten på Frps hjemmeside fredag. Datert 2. mai klokken 21.45. Faksimile: Frp

Partiet mener at dette skal skje fordi «man av erfaring vet at disse menneskene bryter den alminnelige ro og orden og samtidig er det bevist at mange bedriver kriminalitet».

Flere briter siktet i Norge

Statistikk fra SSB viser derimot at verken bulgarere eller franskmenn utmerker seg som særlig kriminelle.

En sammenligning med andre europeiske land med tilnærmet like stor befolkningsgruppe viser at bildet i realiteten er noe mer broket.

Frankrike har 64 millioner innbyggere og er sammenlignet med Storbritannia som har 62 millioner. Bulgaria har noe over 7 millioner og er sammenlignet med Serbia som har noenlunde samme befolkningsstørrelse.

Les også:  Politiet venter storinnrykk av tiggere i sommer

I 2010, som er det siste oppdaterte årstallet, var det 388 personer med britisk pass som var siktet i Norge, mot 127 fra Frankrike. Det var 88 personer med bulgarsk statsborgerskap og 77 med serbisk.

ABC Nyheter har fredag formiddag prøvd å få fatt i Frps Per Sandberg for en kommentar til at pressemeldingen ble endret, men har ikke lykkes med dette.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus