Thorning møtt med pipekonsert

Tilhørerne ga uttrykk for sterk misnøye da 1. mai ble markert med Helle Thorning-Schmidt som hovedtaler i Aarhus. På vei ned fra podiet sprutet en 23 år gammel mann vann på henne med en vannpistol. Foto: Bo Amstrup / NTB scanpix.
Tilhørerne ga uttrykk for sterk misnøye da 1. mai ble markert med Helle Thorning-Schmidt som hovedtaler i Aarhus. På vei ned fra podiet sprutet en 23 år gammel mann vann på henne med en vannpistol. Foto: Bo Amstrup / NTB scanpix.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt ble fullstendig overdøvet av buing og piping da hun holdt tale i Aarhus 1. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran talerstolen sto folk med plakater med sure fjes på, og voldsom buing gjorde det vanskelig å høre hva hun sa. Idet statsministeren forlot talerstolen, ble hun dessuten angrepet av en mann med vannpistol. Han ble raskt lagt i jern.

Etter talen var det en forarget statsminister som møtte pressen på Tangkrogen i Aarhus.

– Jeg har ikke så mye til overs for folk som forsøker å overdøve andre. Det jeg ergrer meg mest over, er at alle de mange menneskene som er kommet for å høre talen, ikke får mulighet til det, sa hun.

Les også: Rekordstor utilfredshet i Danmark

Fire pågrepet

Den 23 år gamle mannen som sprutet vann på statsministeren, vil bli siktet for vold mot en offentlig ansatt, opplyser politiet.

– Han sitter nå på politistasjonen i Aarhus, og vi vurderer om han skal framstilles for varetekt i morgen, sa vaktsjef Carsten Dahl onsdag ettermiddag.

Etter opptredenen i Aarhus dro Thorning videre til Randers. Også der oppsto det uro.

– En mann kastet en tomat etter statsministeren, men han traff ikke. Også han er pågrepet og vil bli siktet for vold mot en offentlig ansatt, forteller Dahl.

Ytterligere to personer ble pågrepet for ordensforstyrrelser. De trakk ned buksene og viste rumpa til statsministeren.

Les også: Journalist ber Thorning-Schmidt om unnskyldning

Upopulær

Danske velgere har lenge vært på flukt fra regjeringspartiene, og den siste tida har misnøyen vokst til nye høyder, blant annet på grunn av en ny plan for økonomisk vekst med tiltak som har vekket betydelig forargelse på venstresiden.

I tillegg gjorde regjeringen seg upopulær i lærerstanden da den nylig grep inn og stanset skolekonflikten som førte til at danske elever mistet flere uker med undervisning på grunn av en lockout.

I forkant av 1. mai-appellen sa statsministeren at hun forsto misnøyen, men at de upopulære tiltakene har vært nødvendige.

På gallupen er oppslutningen om hennes parti Socialdemokraterne på sitt laveste nivå siden 1898.

Personvernpolicy