Meny

Tre nye pågripelser i forbindelse med Boston-bombene

Tre nye pågripelser i forbindelse med Boston-bombene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre nye mistenkte er pågrepet i forbindelse med etterforskningen av terrorangrepet mot Boston maraton. To av dem er tidligere medstudenter av Dzjokhar Tsarnajev.
Fakta om bombeeksplosjonene i Boston:

* Klokken 14.50 lokal tid mandag 15. april ble to kraftige eksplosjoner utløst med sekunders mellomrom under Boston maraton, like ved mållinjen.

* Mange mosjonsløpere var i ferd med å fullføre løpet da eksplosjonene inntraff.

* Tre personer ble drept: Martin Richard (8), Krystle Campbell (29) og Lu Lingzi, en kvinnelig student fra Kina.

* 264 mennesker ble såret.

* Brødrene Tamerlan (26) og Dzjokhar Tsarnajev (19) er mistenkt for å stå bak angrepet.

* Tamerlan døde etter en skuddveksling med politiet 19. april, mens den 19 år gamle broren ligger på sykehus med skuddskader. Han risikerer dødsstraff etter at føderale myndigheter har siktet ham for bruk av masseødeleggelsesvåpen.

* Onsdag opplyste politiet at tre nye mistenkte var pågrepet i forbindelse med aksjonen.

Det forteller en politikilde til nyhetsbyrået Reuters.

De to personene er kasakhstanske statsborgere, og de er tidligere blitt etterforsket for brudd på visumbestemmelsene.

De er nå mistenkt for å ha kastet en ryggsekk for 19 år gamle Dzjokhar Tsarnajev, ifølge politikilden.

Den tredje personen som er pågrepet, er amerikansk statsborger. Det er det føderale politiet FBI som har gjort pågripelsene.

Brødrepar

I alt tre personer ble drept og mer enn 260 såret da to bomber eksploderte i målområdet under Boston maraton 15. april. Dzjokhar Tsarnajev er mistenkt for å stå bak terrorbombene sammen med sin 26 år gamle bror Tamerlan Tsarnajev.

Les også: Oppgir USAs krigføring som motiv for bombene

Dzjokhar holdes nå i varetekt på et fengselssykehus, mens Tamerlan ble drept under en dramatisk politijakt på brødreparet rett etter angrepet.

De to brødrene er av tsjetsjensk opprinnelse, men har bodd i USA i en årrekke, og Dzjokhar har amerikansk statsborgerskap.

Islamistisk motiv

Dzjokhar Tsarnajev skal i avhør ha forklart at raseri over USAs krigføring i Irak og Afghanistan var blant motivene for angrepet.

Sammen med broren oppsøkte 19-åringen en ekstrem variant av islam via internett, meldte CNN nylig med henvisning til en regjeringskilde. Han skal ha antydet at han lærte seg å lage bomber via al-Qaidas nettavis Inspire.

Les også: Mystisk armener skal ha påvirket terror-brødrene

De to bombene som rammet maratonløperne, ble utløst med fjernkontroll. Politiet mener de ble plassert ut av de to brødrene under løpet.

Enken i søkelyset

Tidligere denne uka skal FBI-agenter ha samlet DNA-materiale og andre beviser hjemme hos Tamerlan Tsarnajevs kone Katherine Russell. De prøver å finne ut hvem som kan ha håndtert trykkokerne som inneholdt bombene, etter at de fant en kvinnes DNA på minst en av dem.

Enken ønsker nå at liket til mannen hennes skal bli overlatt til Tsarnajev-familien, opplyser hennes advokat Amato DeLuca.

Etterforskerne har vært i flere lange samtaler med 24 år gamle Russell etter at hun flyttet tilbake til familien sin i Rhode Island.

Les også: Enken ønsker at Tsarnajev-familien henter sønnen

Foreldrene til Tsarnajev-brødrene, som bor i Russland, har lagt til side planene om å reise til USA for å hente sønnens lik og besøke Dzjokhar.

CIA ble tipset

CIA skal allerede for mer enn ett år siden ha mottatt tips om Tamerlan Tsarnajev og bedt FBI og andre føderale myndigheter om å sette tsjetsjeneren på listen over terrormistenkte, opplyser en amerikansk etterretningskilde.

Under en lukket høring i Senatets etterretningskomité tirsdag kom det fram at Russland gjentatte ganger hadde kontaktet amerikanerne og bedt dem om å holde øye med den eldste av de to Tsamajev-brødrene.

Tamerlan Tsamajev besøkte blant annet den russiske republikken Dagestan i 2012, og det antas at han da ble overvåket av russisk etterretning.

Les også: FBI har flere i kikkerten etter Boston-bombene

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus