Fem dømt for organhandel i Kosovo

I september fortalte et vitne på den serbiske kanalen RTS hvor han hadde deltatt i å operere ut et hjerte fra en serbisk fange på bare 19 år. Nå har fem personer blitt dømt til fengsel for organhandel. kjermdump fra video brukt med tillatelse fra RTS.
I september fortalte et vitne på den serbiske kanalen RTS hvor han hadde deltatt i å operere ut et hjerte fra en serbisk fange på bare 19 år. Nå har fem personer blitt dømt til fengsel for organhandel. kjermdump fra video brukt med tillatelse fra RTS.

Fem personer er dømt til opp mot åtte års fengsel for ulovlig organhandel og transplantasjoner i Kosovo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem, deriblant en av Kosovos mest kjente urologer, fikk mellom ett og åtte års fengsel da dommene falt i den EU-ledede domstolen i Pristina mandag.

De ble dømt for ulovlig å ha tatt ut organer, for salg av organene og for illegal transplantasjon av dem.

Den ulovlige organhandelen skal ha foregått på en klinikk i Pristina i 2008.

Les også: Skar ut organer på levende fanger

Vitne stod fram

I september i fjor stod et vitne fram på den serbiske kringkastingen RTS hvor han innrømmet å ha deltatt i operasjoner nord i Albania.

Ifølge vitnet hadde han vært med på å fjerne hjertet til en serbisk fange på bare 19 år. Offeret skal ha vært levende da inngrepet startet.

Hjertet skal ha blitt transportert til flyplassen Rina utenfor Albanias hovedstad Tirana og deretter blitt solgt på det svarte markedet, ifølge vitnett.

Les også: Vitne innrømmer organtyveri

Det er flere år siden det begynte å versere historier om at albanske opprørere skal ha drevet organisert organhøsting under de voldsomme kampene mellom serbiske styrker og kosovo-albanske opprørere på slutten av 90-tallets Kosovokrig.

Anklaget statsminister

En rapport i 2011 fra rettseksperten Dick Marty, lederen for Europarådets menneskerettskomité, knyttet blant annet den kosovoalbanske statsministeren og tidligere geriljalederen Hashim Thaçi til smuglingen av organer fra døde personer som ble holdt fanget av Thaçis geriljagruppe UCK på 1990-tallet.

I rapporten fra Marty hevdes det at selv om Thaçi ikke var personlig involvert i organsmuglingen så skal han ha vært klar over hva som foregikk.

- Mennesker som stod Thaçi nært var innblandet, så det er svært vanskelig å se for seg at han aldri hørte om det, uttalte Marty i et intervju med Radio Television of Kosovo (RTK).

Les også: - Kosovos statsminister var mafiaboss

Thaçi har avvist rapporten som en «skandaløs fabrikasjon og en løgn», og har lovet å saksøke rapportens forfatter Dick Marty for ærekrenkelse.

I 2010 konkluderte også en granskning gjort av Europarådet at Hashim Thaçi var leder for et mafialignende nettverk som drepte serbere for nyrene deres, ifølge The Guardian.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus