Senterpartiets nestleder foran jordbruksoppgjøret:

Formaner bondeorganisasjonene til fred foran stortingsvalget

Fred og fordragelighet ansvar for begge parter: Ola Borten Moe foran jordbruksoppgjøret. Foto: Thomas Vermes.
Fred og fordragelighet ansvar for begge parter: Ola Borten Moe foran jordbruksoppgjøret. Foto: Thomas Vermes.

- Det påhviler også organisasjonene å få en god avtale, sier Ola Borten Moe foran jordbruksoppgjøret - og høstens stortingsvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag fredag formiddag overleverer sine krav til staten i årets jordbruksoppgjør, er det duket for politisk drama.

Blir det bråk og misnøye på bygdene i år som i fjor, kan det ramme Senterpartiet - og dermed bli spikeren i likkista for det rødgrønne regjeringssamarbeidet - ved høstens stortingsvalg.

- Hvor viktig blir en god jordbruksavtale for Senterpartiet ved valget, spurte vi Sp-nestleder Ola Borten Moe, under partiets landsmøte i Loen nylig.

- Det påhviler både oss og faglagene å få til en god avtale, svarer Borten Moe.

- Er dette året landbrukets organisasjoner ikke bør lage bråk, uansett hva utfallet blir?

- Jeg tror alle er fullt klar over hva som står på spill, sier Sp-nestlederen til det.

Kan miste forhandlingsretten

Et regjeringsskifte vil bringe Høyre og Fremskrittspartiet til makten. Begge vil kutte mye, til dels svært mye, i støtten til bøndene - som fra før har en inntekt langt under det folk flest har.

Fremskrittspartiet går inn for rett og slett å fjerne retten bondeorganisasjonene har til å forhandle med staten om rammevilkårene sine.

Les også: - H og Frp mer opptatt av bonden på Fyn, enn bonden i Gausdal

Men i går advarte administrerende direktør Lars Fredrik Stuve i det bondeeide samvirkeselskapet Norske Felleskjøp, mot at regjeringen skal basere seg på at alternativet er verre.

Les: Advarer om krise i norsk kornproduksjon

Schjøtt Pedersen lukket PC

I virkeligheten blir Senterpartiets spillerom i jordbruksoppgjøret sterkt begrenset av regjeringens dominerende parti, Arbeiderpartiet.

Nylig provoserte Jens Stoltenbergs «grå eminense», statsråd Karl-Eirik Schjøtt Pedersen, på et møte på Hedmark.

Der viste Lars Fredrik Stuve fram kurver for inntektsutviklingen til bønder og andre, på storskjerm. De bygde på offisiell statistikk. Schjøtt Pedersen avviste at de tallene var reelle.

- Han smalt rett og slett igjen PC'en min, så skjermen ble mørk, forteller Stuve til ABC Nyheter.

Schjøtt Pedersen understreket i stedet at bønder har oppnådd samme prosentvise inntektsutvikling som andre grupper under den rødgrønne regjeringen. Som kjent vil samme prosenttillegg gi økende sprik i kroner og øre, dersom utgangspunktet er forskjellig.

Plansjene de to brukte, kan du se nedenfor.

Les også: Bønder må jobbe ekstra for å få det til å gå rundt

Her er Karl-Eirik Schjøtt Pedersens inntekts-beskrivelse:

Den viser utvikling i prosent fra 1970 og fram til i dag.

Saken fortsetter under bildetProsentvis utvikling av inntekt siden 1970. Kilde: Karl-Erik Schjøtt Pedersen.Prosentvis utvikling av inntekt siden 1970. Kilde: Karl-Erik Schjøtt Pedersen.

Saken fortsetter under bildetSlik har det gått med inntektene til bønder og andre. Kilde: Norske Felleskjøp.Slik har det gått med inntektene til bønder og andre. Kilde: Norske Felleskjøp.