Huitfeldt: Ikke noe å gjøre med Norwegian

Norwegian vurderer å flagge ut langdistanseflyene til Irland, mens resten skal beholdes i Norge. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix.
Norwegian vurderer å flagge ut langdistanseflyene til Irland, mens resten skal beholdes i Norge. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier hun verken kan eller vil gjøre noe for å hindre at Norwegian flagger ut til Irland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er synd at Norwegian gjør dette, men det er ikke aktuelt for meg å inngå kompromisser som kan sette norske lønns- og arbeidsvilkår på spill, sier Huitfeldt til Dagens Næringsliv.

Hun viser til at regjeringen tidligere i år sa nei til å endre utlendingsforskriften og at dette valget ble tatt for å hindre bruk av personell på asiatiske lønns- og arbeidsvilkår i Norge.

– Allerede da var det klart at Norwegian vurderte å registrere langdistanseflyene i et annet land. Regjeringen er opptatt av å sikre gode konkurransevilkår for norsk næringsliv, og det jobber vi med hver eneste dag. For oss er det imidlertid helt avgjørende å sikre arbeidstakernes vilkår og hindre sosial dumping, sier Huitfeldt.

Les også: Norwegian vil flagge ut til Irland

Norwegian kan dermed ikke benytte arbeidskraft på asiatiske lønns- og arbeidsvilkår i Norge, men kan operere med asiatisk kabinpersonale på irsk-registrerte fly. Et slikt scenario sto også spesifisert i høringsnotatet som ble sendt ut før Huitfeldt tok sin avgjørelse.

Huitfeldt er ikke alene i sitt syn. Heller ikke SAS ser noen grunn til å ta opp kampen mot Norwegian på dette punktet. Norwegian følger gjeldende lover og regler, slår direktør for myndighetskontakt og infrastruktur i SAS, Ove Myrvold, fast.

YS-forbundet Parat ser saken annerledes. Parats nestleder Vegard Einan sa torsdag til NTB at Norwegian forsøker å omgå norske bestemmelser. Norwegian har imøtegått Parats kritikk og bedt forbundet gi seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus