Minst 200 døde i bygningkollaps

En mann redder en skadd arbeider frfa den sammenraste bygningen i Bangladesh. Minst 200 er så langt bekreftet omkommet. REUTERS/Andrew Biraj
En mann redder en skadd arbeider frfa den sammenraste bygningen i Bangladesh. Minst 200 er så langt bekreftet omkommet. REUTERS/Andrew Biraj
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bygningskollapsen i Dhaka er den hittil siste tragedien som har rammet tekstilindustrien i Bangladesh. Den avdekker elendige arbeidsforhold og krav om skyhøy profitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningsarbeidere kjemper videre for å hente ut omkomne og overlevende fra den åtte etasjer høye bygningen Rana Plaza, som raste sammen i utkanten av Bangladeshs hovedstad Dhaka onsdag.

Tallet på omkomne var torsdag formiddag passert 200, mens det var hentet ut over 1.000 skadde. Fortsatt kan det høres svake rop fra ruinene der hundrevis av mennesker er savnet.

Ifølge Mohammad Atiqul Islam, som er leder for BGMEA, interesseorganisasjonen for tekstilindustrien i Bangladesh, var 3.122 arbeidere på jobb i de fem fabrikkene som holdt til i bygningen, da den raste sammen.

– Dødstallet kan komme til å stige ettersom mange fortsatt er innesperret under bygningsmassene, sier den lokale politisjefen i Savar-distriktet.

Nest største tekstileksportør

Kollapsen er den verste fabrikkulykken i Bangladesh' historie, og den kaster nytt lys over de elendige sikkerhetsforholdene i landets viktige tekstilindustri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bangladesh er verdens nest største tekstileksportør, bare slått av Kina, og eksporterte i fjor varer for godt over 110 milliarder kroner, ifølge BBC.

Fabrikkene inne i Rana Plaza skal blant annet ha produsert klær for britiske Primark og danske Texman.

Amerikanske Walmart undersøker nå om de fem fabrikkene var blant deres leverandører.

Spanske Mango og italienske Benetton, som onsdag ble nevnt som noen av selskapene som hadde produksjon i fabrikkene, nekter for det og hevder at ingen av deres egne bangladeshiske leverandører var innblandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undertrykte arbeidere

Den europeiske paraplyorganisasjonen Clean Clothes Campaign, som jobber for en mer etisk klesindustrier, mener ulykken er symptomatisk for problemene i den bangladeshiske tekstilindustrien.

Carin Leffler i Clean Clothes Campaign Norge nevner særlig to grunner til at ulykker som dette fortsetter å skje i Bangladesh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grunn nummer én er at bare en prosent av alle bangladeshiske arbeidere er organiserte, og nummer to er at det hersker stor undertrykkelse av arbeiderne. Det er nesten ingen som driver med arbeidssikkerhet, sier Leffler til NRK.

Mange tragedier

I november i fjor mistet 111 personer livet i en brann i en fabrikk som produserte klær for Walmart og andre vestlige lavpriskjeder.

Mange overlevende fortalte at de ble nektet å ta seg ut og ble låst inne i den brennende bygningen av fabrikkledelsen.

Bangladeshiske fagforeninger og menneskerettsaktivister reagerer med raseri på onsdagens ulykke.

De krever en slutt på at fabrikkeiere i stor grad unnslipper straff for ikke å sørge for tilstrekkelig sikkerhet for arbeiderne.

Torsdag demonstrerte titusenvis av tekstilarbeidere på et stort industriområde i Dhaka, noe som medførte at flere hundre fabrikker måtte holde stengt for dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen sjanse

Samtidig fortsetter det vanskelige redningsarbeidet i ruinene av Rana Plaza.

– Bygningen ble flat som en pannekake i løpet av få sekunder. De fleste arbeiderne hadde ingen sjanse til å unnslippe, forteller sjefen for brannvesenet i Bangladesh, Ahmed Ali.

Enkelte av arbeiderne som jobbet i bygningen, forteller at veggene begynte å slå sprekker tirsdag kveld. De forlot da bygningen, men hevder at sjefene deres ga dem ordre om å gå tilbake til arbeidsplassene.

– Sjefene tvang oss til å gå tilbake på jobb. Bare en time etter at vi gikk inn i bygningen igjen, falt hele huset sammen med et voldsomst brak, fortalte en 24 år gammel kvinnelig arbeider som bare oppga navnet Mousumi.