Meny

Truende nettverk

KRIMINELT: I boka "Mafia i Norge" skriver Stein Morten Lier om de kriminelle nettverkene han mener er en trussel mot samfunnet vårt. De multikriminelle gruppene er svært tilpasningsdyktige, ifølge forfatteren. (ILLUSTRASJONSFOTO: Luca Kleve-Ruud / Dagsavisen / Samfoto / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi får den kriminaliteten vi fortjener, mener Stein Morten Lier som har skrevet boka «Mafia i Norge».

Schengen-samarbeidet

• Schengen-avtalen er et samarbeid om avvikling av grensekontroll mellom deltakerlandene, og opprettelsen av en felles kontroll av de ytre grensene.

• Avtalen omfatter også visumsamarbeid og politisamarbeid i bekjempelsen av grenseoverskridende kriminalitet.

• Samarbeidet ble etablert mellom fem EU-land i 1985, og har senere blitt en del av EUs traktatgrunnlag.

• Norge ble en del av Schengen-området i 2001.

• Schengen informasjonssystem (SIS II) er en database som skal sikre utveksling av informasjon om etterlyste personer og gjenstander, og personer som skal nektes innreise til Schengen-området.

• Alle EU-land bortsett fra Storbritannia, Irland, Kypros, Bulgaria og Romania deltar i Schengen-samarbeidet. I tillegg til Norge er også Island, Sveits og Liechtenstein medlemmer.

(Kilder: Regjeringen.no/Politi.no/NTB)

Stein Morten Lier (45)

Forfatter og krimekspert.

Har bakgrunn fra næringslivet (Capgemini og Telenor).

Sønn av Leif A. Lier, privatetterforsker og tidligere politiinspektør, og bror av Curt A. Lier, tidligere seksjonssjef i Oslo politidistrikt. Holder foredrag innen temaer som organisert kriminalitet, hvitvasking og korrupsjon.

Leder dokumentarprogrammet «Insider» på MAX.

Debuterte som forfatter med en biografi om og med faren. Har siden skrevet en rekke spenningsromaner, dokumentarbøker og en ungdomsbok. Forfatterskap: «En reisende i drap» (2002), «Catch» (2004), «Mafiya» (2005), «Illusjonen som brast» (2006), «Bizniz» (2006), «Rikets tilstand» (2007), «Øye for øye» (2008), «Haukene» (2009), «Bunnen av himmelen» (2011), «Rookie» (2012) og «Mafia i Norge» (2013).

Siden 1990-tallet har en rekke internasjonale kriminelle nettverk etablert seg i Norge. Mindre kontroll ved landegrensene er blant faktorene som har gjort det mulig, men også grådige nordmenn må ta sin del av skylda, mener Stein Morten Lier. Han ga nylig ut boka «Mafia i Norge», som handler om det kriminelle landskapet i landet vårt.

«Småtteri»

– Det er lett å tenke at kriminalitet handler om ran, prostitusjon og narkotika, og at «det gjelder ikke meg». Men alle som kjøper smuglervarer som sigaretter, øl, vin og piratkopierte varer eller bruker svart arbeidskraft, er også med på å finansiere kriminaliteten. Og jo mer de kriminelle tjener, dess mer kriminalitet blir det, sier Lier.

Senest i mars anslo Europol, EUs organisasjon for politisamarbeid og kriminaletterretning, at det finnes omkring 3.600 kriminelle grupper i EU. Den nye typen organiserte kriminelle kjennetegnes verken av nasjonalitet eller typen kriminalitet de driver med, men av at de opererer innenfor mange områder i mange land. Gruppenes mål er som enhver annen bedrifts: Å tjene mest mulig penger med minst mulig risiko.

Norge har kjøpekraft i en tid der store deler av Europa er i dyp økonomisk krise, og anses som et attraktivt land for stadig flere kriminelle nettverk, ifølge Lier. Forbindelseslinjene går til Europa og Afrika så vel som Asia.

– Det er kjøpekraften som driver kriminaliteten, og på det punktet er Norge i en særstilling, sier han.

Lier er kjent som kriminalforfatter, og har de siste åra holdt en rekke foredrag om kriminalitet. Han leder også dokumentarprogrammet «Insider» på TV.

Samarbeid

Østeuropeiske bander, nigerianske godt organisert kriminelle, pakistanske gjenger, men også Hells Angels-miljøet. Dette er blant aktørene som tidvis når avisoverskriftene, og som Lier karakteriserer som en trussel for det norske samfunnet. Men i likhet med i resten av Europa preges bildet også av løsere sammensatte nettverk og grupper som samarbeider.

Nettverkene opererer innen narkotika, men driver i varierende grad også med annen smugling, menneskehandel, våpen, svindel, datakriminalitet og andre typer vinningsforbrytelser. Og miljøene tyr gjerne til korrupsjon, vold og trusler for å få det som de vil.

– Mye av pengene blir hvitvasket og investeres i eiendom og annen «legal» virksomhet, noe som hindrer den frie konkurransen. Blir kriminaliteten stor nok, vil den kunne true demokratiet og velferdssystemet, som er basert på tillit, sier Lier.

At kriminaliteten er internasjonal, vises også i fengselsstatistikkene. I fjor var en tredel av innsatte ved norske fengsler utenlandsk statsborgere – de fleste fra EU-land. I 2000 var antallet 16 prosent, skriver Lier.

Svak kontroll

SMUGLING: Den siste tida har det blitt avdekket flere forsøk på smugling av store mengder alkohol og sigaretter til Norge. Folk som kjøper slike varer, bidrar til at den organiserte kriminaliteten i Norge vokser. (FOTO: Johnny Larsen / NTB scanpix)SMUGLING: Den siste tida har det blitt avdekket flere forsøk på smugling av store mengder alkohol og sigaretter til Norge. Folk som kjøper slike varer, bidrar til at den organiserte kriminaliteten i Norge vokser. (FOTO: Johnny Larsen / NTB scanpix)

Ifølge Kripos-rapporten «Den organiserte kriminaliteten i Norge – Trender og utfordringer 2013– 2014», har avskaffelsen av permanent grensekontroll i Schengen-området gjort det lettere for utenlandske kriminelle å operere i Norge.

– Problemet er at grensekontrollen ikke er strengere enn den ytterste grensen i Schengen-området. Italia og Hellas er blant landene med svak kontroll, sier Lier.

Den organiserte kriminaliteten er heller ikke lenger et hovedstadsfenomen i Norge. Ifølge Kripos' rapport er for eksempel grove tyverier fra folk på offentlige steder et problem som brer om seg i mange politidistrikter. Lier forteller at nesten halvparten av norske politidistrikter melder om aktive medlemmer fra det pakistanske gjengmiljøet. Flere distrikter sliter også med at personer plassert lokalt legger til rette for tilreisende kriminelle.

– Oslo har mye folk, og det er lett å gjemme seg. Men det er også større politiressurser der enn i distriktene, sier Lier.

Tre scenarier

Forfatter Stein Morten Lier skisserer tre framtidige scenarier for det organiserte kriminelle Norge.

• Et positivt scenario: Økt oppmerksomhet fra politi- og rettsvesen vil endre rammevilkårene for organisert kriminalitet. Kriminaliteten vil dermed stagnere, men kan vanskelig slås tilbake når den først har etablert seg.

• Et nøkternt scenario: Flere ressurser til bekjempelse av kriminalitet, men et samfunn der innbyggerne fortsetter å handle med kriminelle. Slik vil kriminaliteten gradvis øke.

• Et negativt scenario: At verken politikere eller borgere skjønner alvoret og internasjonale mafiaorganisasjoner vil utvide virksomheten og korrumpere samfunnet.

– Men politiet får til ting hvis de bestemmer seg. Utfordringene er knyttet til organisasjon, ressurser og systemer, sier Lier.

Saken fortsetter under bildetTUSENVIS: Ifølge Europol finnes det omkring 3.600 kriminelle grupper i EU. Schengen-samarbeidet gjør det lettere for de kriminelle nettverkene å etablere seg i Norge, mener Lier. (FOTO: Siri Marte Kværnes / NTB)TUSENVIS: Ifølge Europol finnes det omkring 3.600 kriminelle grupper i EU. Schengen-samarbeidet gjør det lettere for de kriminelle nettverkene å etablere seg i Norge, mener Lier. (FOTO: Siri Marte Kværnes / NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:00 Avsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang
Siste nytt
19:00VerdenAvsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus