Meny

Dzjokhar (19) kjørte over broren sin

De tsjetsjenske brødrene Tamerlan Tsarnajev (26) og Dzjokhar (19) mistenkes for å stå bak mandagens bombeangrep i Boston. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet bekrefter rykter.
Følg utviklingen direkte her:

 

 


 

Her pågår den intense jakten:

Vis Shootings 4/19 MIT && Carjacking related to boston bombers i et større kart


 

Fakta om bombeeksplosjonene i Boston:

  • Klokken 14.50 lokal tid mandag 15. april ble to kraftige eksplosjoner utløst under Boston maraton, like ved mållinjen på nordsiden av Boylton Street.
  • Mange mosjonsløpere var i ferd med å fullføre løpet da eksplosjonene inntraff.
  • Tre personer ble drept: Martin Richard (8), Krystle Campbell (29) og den kvinnelig kinesisk studenten Lu Lingzi.
  • 176 mennesker ble såret, for to av disse var tilstanden fortsatt kritisk torsdag.
  • 30 nordmenn var påmeldt løpet. Utenriksdepartementet har ikke fått noen opplysninger om at noen av dem er blitt skadd.
  • Eksplosjonene ble utløst med rundt fem sekunders mellomrom. Bombene var plassert mellom 45 og 90 meter fra hverandre, ifølge flere medier.
  • Opplysninger om at en tredje udetonert bombe var funnet i området, er senere blitt tilbakevist.
  • Torsdag og fredag offentliggjorde politiet bilder og video av to unge menn som mistenkes for terroraksjonen.

(Kilder: NTB, Reuters, AFP, CNN, NBC)

Politiet i Boston bekrefter nå rykter som har gått i hele dag om at Dzjokhar Tsarnajev kjørte over broren sin etter at broren var skutt av politiet.

De tsjetsjenske brødrene Tamerlan Tsarnajev (26) og Dzjokhar (19) mistenkes for å stå bak mandagens bombeangrep i Boston.

Tamerlan ble drept i en politiaksjon natt til fredag. Lillebror Dzjokhar Tsarnajev unnslapp skuddvekslingen, og en storstilt politijakt på 19-åringen pågikk fredag i hele Boston-området.

Tilsammen 9000 politifolk deltar i jakten. Mange av dem er tungt bevæpnet og går fra dør til dør i jakten på den yngste av to brødre mistenkt for terrorangrepet.

Den ettersøkte Dzjokhar Tsarnajev er fortsatt ikke pågrepet, men innbyggerne i Boston og områdene rundt byen blir ikke lenger oppfordret av politiet til å holde seg innendørs.

Det opplyste guvernøren i delstaten Massachusetts, Deval Patrick, på en pressekonferanse ved 0015-tiden norsk tid i natt.

Bostons politimester Ed Davis betegner mannen som væpnet og farlig.

– Vi mener dette er en terrorist. Vi mener det er en mann som er kommet hit for å drepe mennesker, sa han.

Les også: Mistenkt på rømmen er livsfarlig

Bombebelte

Ifølge politikilder var Tamerlan Tsarnajev iført et bombebelte da han ble skutt, og politiet fryktet derfor at også broren kunne være utstyrt med et slikt.

De to brødrene kastet sprengstoff mot politiet under biljakten, som endte med at den eldste av dem ble drept torsdag. Ifølge amerikanske medier var det snakk om håndgranater.

Bombeeksperter fra politiet og forsvaret uskadeliggjorde fredag flere mistenkelige gjenstander som ble funnet i Boston-området, av frykt for at brødrene hadde utplassert flere bomber.

Jakten på de to brødrene startet da det ble meldt om skyting ved MIT, et universitet som ligger like utenfor Boston. Brødrene skal ha forsøkt å rane en butikk i nærheten av universitet.

En politibetjent ble funnet drept på stedet, tilsynelatende etter en konfrontasjon med brødrene. En annen politimann ble senere alvorlig såret under biljakten.

Les også: Faren: - Min sønn er en ekte engel

Religiøse

Ifølge flere amerikanske medier ble Tamerlan Tsarnajev født i Russland, mens lillebroren Dzjokhar ble født i Kirgisistan. De to flyttet til USA sammen med familien i 2002 eller 2003.

Begge de to brødrene skal ha fått militær opplæring, men det har ikke kommet fram hvor de har fått denne. På nettet skal brødrene ha framstått som religiøse.

Tamerlan Tsarnajev skal ha en brukerkonto på YouTubes russiskspråklige tjeneste hvor det blant annet er lenket til en timelang tale av en islamsk predikant.

Dzjokhar Tsarnajev skal på sin side ha en profil på nettstedet Vkontakte, en russisk variant av Facebook, hvor han oppgir «islam» som sitt livssyn. Der lenkes det blant annet til nettsteder som tar til orde for uavhengighet for Tsjetsjenia.

Les også: Har funnet bil som kan knyttes til bombemistenkt

Bokset

Tamerlan Tsarnajev var tidligere en ivrig bokser og drømte om å komme på USAs OL-landslag for å skaffe seg et amerikansk pass.

Fotografen Johannes Hirn tok en bildeserie av ham, der Tamerlan også fortalte at han var en «svært religiøs» muslim som hadde sluttet å røyke og drikke alkohol.

– Det fins ingen verdier lenger. Folk kan ikke kontrollere seg selv, sa han til Hirn.

Tsjetsjeneren fortalte videre at han etter flere år i USA fortsatt ikke hadde amerikanske venner.

– Jeg har ikke én eneste amerikansk venn. Jeg forstår dem ikke, sa Tsarnajev, som rett nok skal ha hatt kjæreste og kjørt rundt i en Mercedes.

Faren i sjokk

Dzjokhar Tsarnajevs navn er å finne på en liste over 45 elever ved Cambridge Rindge and Latin School som fikk 2.500 dollar i studiestipend i 2011.

I et intervju med nyhetsbyrået Interfax fastholder brødrenes far at de to må være uskyldige.

– I mine øyne er mine barn blitt lurt av den hemmelige tjenesten bare fordi de er praktiserende muslimer, sier han.

I et telefonintervju med nyhetsbyrået AP omtaler faren Dzjokar som svært intelligent og «en sann engel».

Les også: Politimann skutt og drept ved Boston

Storstilt jakt

Hvor 19-åringen tok veien etter skuddvekslingen der broren ble drept, er ikke kjent. Politiet innledet en storstilt jakt og stanset blant annet all kollektivtrafikk i Boston-området. Hele 9.000 politifolk deltok i aksjonen.

Butikker og kontorer fikk beskjed om å holde stengt, og innbyggerne ble bedt om å låse dørene og holde seg hjemme.

Luftrommet over Boston-området ble også stengt, og politiet gikk fra dør til dør i håp om å finne den etterlyste tsjetsjeneren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus