Meny

Johnsen: – De må fortelle hvordan kuttene skal dekkes opp

KRASS. Finansminister Sigbjørn Johnsen krever at partiene før valget forteller hvordan disse kuttene skal gjennomføres. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sigbjørn Johansen krever at det mulige blågulgrønne regjeringsalternativet forteller hvordan partiene skal dekke opp for milliarder i skatte- og avgiftslettelse. – Det er ikke bare å kutte 100 milliarder, sier han.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (AP) er ikke nådig i kritikken etter at Fremskrittspartiet og Høyre de siste månedene har fremmet en rekke forslag om hvordan de vil gi store skatte- og avgiftslettelser om de kommer til makta.

FrP har lovet å kutte 100 milliarder kroner, mens Høyre har fremmet et forslag om å øke bunnfradraget i formueskatten fra 870.000 kroner til mellom 20-25 millioner kroner og mer enn halvere skattesatsen fra 1,1 prosent til 0,5 prosent.

Til NA24 sier Johnsen at det er oppsiktsvekkende at det mulige blågulgrønne regjeringsalternativet med Høyre, FrP, KrF og Venstre, stadig kommer med nye lovnader uten å gi et klart svar på hvordan den økonomiske politikken vil se ut.

Johansen krever at partiene før valget forteller hvordan disse kuttene skal gjennomføres.

– Det er ikke bare å kutte 100 milliarder eller 20 milliarder eller 12 milliarder, uten at det går ut over noe. Det er vanskelig å se for seg, sier han.

Les også: Venstre vil gi bedriftseiere skattelettelse og sykelønn

– Vil bare øse ut penger

Johnsen er spent på om en blågulgrønnregjering vil holde seg innenfor handlingsregelen som krever at statsbudsjettet over tid, ikke skal ha et underskudd på mer enn fire prosent av kapitalen i oljefondet når inntektene fra oljevirksomheten holdes utenfor.

I norsk politikk har handlingsregelen hatt bred støtte blant samtlige politiske partier, med unntak av Fremskrittspartiet.

Johnsen mener velgerne har krav til å vite hvordan partiene skal dekke inn alle kuttene, før valget.

– Fremskrittspartiets øvelse er rett og slett å øse ut mer penger på område etter område, og det går ikke i hop, sier han.

Les også: Høyre-forslag: La de som jobber betale mindre skatt

Lavere lønnsøkning

I et intervju med Dagsavisen lettet skattepolitisk talsmann i FrP, Christian Tybring-Gjedde, litt på sløret da han uttalte at medaljens bakside med lavere skatteavgifter, vil være at folk må kreve mindre lønnsøkninger.

– Om du får solide skattelettelser er det naturlig at du også kommer med lavere lønnskrav, har han uttalt.

Han tror nordmenn vil gå med på en lavere lønnsøkning om man får skattelette. Han tror også at lavere lønnskostnader vil gi et mer lønnsomt næringsliv.

– Jeg tror det vil være naturlig. Hvis du får store skattelettelser i bunn, og du får like store lønnsøkninger, så vil det kunne skape press i økonomien. Det henger jo sammen, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus