Meny

Bombeangrep mot Boston Marathon

Minst tre mennesker ble drept og mer enn 140 såret i bombeangrepet mot Boston maraton. En av de døde er en åtte år gammel gutt, og mange av de skadde er barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om bombeeksplosjonene i Boston:
  • Klokken 14.50 lokal tid mandag, omtrent tre timer etter at de første vinnerne i eliteklassen i Boston maraton hadde fullført løpet, ble to kraftige eksplosjoner utløst like ved mållinjen på nordsiden av Boylton Street.
  • Mange mosjonsløpere var fremdeles i ferd med å fullføre løpet da eksplosjonene inntraff.
  • Tre personer er bekreftet drept. En av dem er en åtte år gammel gutt, ifølge kilder i politiet.
  • Over 140 personer er såret, opplyser sykehuskilder til TV-stasjonen CNN. Tilstanden er kritisk for flere av dem.
  • 30 nordmenn var påmeldt løpet. Utenriksdepartementet har ikke fått opplysninger om at noen av dem er blitt skadd.
  • Eksplosjonene ble utløst med rundt fem sekunders mellomrom. Bombene var plassert mellom 45 og 90 meter fra hverandre, ifølge flere medier.
  • Politiet i Boston har bekreftet at en tredje udetonert bombe er blitt funnet i området.
  • Minst 15 kvartaler i sentrum av Boston er sperret av etter angrepet.

(Kilder: NTB, Reuters, AFP, CNN, NBC)

På en pressekonferanse i Boston natt til tirsdag norsk tid opplyste politiet at tre personer har mistet livet av skadene de fikk i angrepet. Tidligere var det opplyst at to mennesker ble drept.

Se video av Boston etter bomben lenger ned i saken.

Ifølge TV-stasjonen CNN er minst 141 mennesker såret. Blant de skadde er det minst åtte barn, opplyser sykehuskilder.

En av de drepte er en åtte år gammel gutt, opplyser kilder i politiet til CNN og avisa Boston Globe. Dette er imidlertid ikke offisielt bekreftet av myndighetene.

Øyenvitner fortalte om grusomme scener i målområdet etter at bombene ble utløst med få sekunders mellomrom.

– Disse løperne hadde akkurat fullført, og nå har de ikke lenger bein. Det er så mange av dem. Så mange mennesker uten bein, sa politimannen Roupen Bastajian til avisa New York Times.

– Vil bli funnet

President Barack Obama forsikret natt til tirsdag norsk tid at USA vil finne ut hvem som sto bak bombeeksplosjonene.

– Vi skal finne ut hvem som sto bak eksplosjonene og pågripe dem. De skal bli holdt ansvarlig, sa Obama på en pressekonferanse.

Presidenten sa at han har gitt ordre om at sikkerhetsnivået i hele USA skal heves etter bombingen i Boston. Blant annet i hovedstaden Washington DC skal sikkerheten skjerpes.

Maratonløpet bekrefter på sin Facebook-side at det var bomber som rammet arrangementet mandag. Ifølge avisa Boston Globe blir om lag hundre personer behandlet på sykehus.

– En terrorhandling

I talen understreket Obama at alle tilgjengelige ressurser skal settes inn for å finne de skyldige. Han advarte samtidig mot å trekke forhastede konklusjoner om hvem som står bak.

Betegnelsen terroraksjon ble ikke brukt av Obama, men en kilde i Det hvite hus sier angrepet behandles som en terrorhandling av myndighetene.

– En hendelse med flere eksplosiver – som dette ser ut til å være – er åpenbart en terrorhandling, sier kilden ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Mange personer er avhørt av etterforskerne, men ingen har så langt fått status som mistenkte.

– Vi vet ennå ikke hvem som utførte angrepet. En grundig etterforskning må til for å avgjøre om det ble planlagt og utført av en utenlandsk eller innenlandsk terrorgruppe, sier tjenestemannen.

Amputasjoner

Til sammen 17 av de sårede har så alvorlige skader at tilstanden deres beskrives som kritisk, ifølge CNN. 25 andre skal være alvorlig skadd.

Legene har vært nødt til å amputere på minst ti personer, ifølge en terrorekspert som TV-stasjonen har vært i kontakt med. Eksperten, som ikke er navngitt, er blitt orientert om etterforskningen og forteller at kulelagerkuler er blitt fjernet fra kroppene til flere av de skadde.

Det tyder på at bombene har vært fylt med små metalldeler for å gjøre mest mulig skade.

30 nordmenn deltok var påmeldt løpet mandag, ifølge arrangøren. Utenriksdepartementet har ikke fått opplysninger om at noen av dem er blitt skadd.

– Minner om 22. juli

Norske Steinar Ohr sier til TV 2 at han er glad for at han løp så fort som han gjorde og dermed unnslapp bombeeksplosjonene.

– Jeg ser også at det er fraktet skadde til et telt omtrent 50 meter fra der jeg er nå, like ved målstreken, sa Ohr kort etter at angrepet fant sted.

Jon H. Fiva og samboeren Britt Elin Øiestad deltok begge i løpet og er i ferd med å flytte til Boston. Begge befant seg på et hotell i nærheten da det smalt.

– Selv om en ikke er direkte rammet, så blir det likevel uhyggelig nært. Det blir litt som 22. juli, uten sammenligning for øvrig, men det var det første jeg tenkte på, sa Fiva til NTB.

Fant eksplosiver

Politiet i Boston opplyser at det er blitt funnet eksplosiver minst ett sted i byen i tillegg til de to bombene som eksploderte.

Kongressrepresentanten Bill Keating fra Massachusetts hevder imidlertid at det er funnet to udetonerte bomber. Den ene befant seg på et hotell i nærheten av stedet hvor angrepet skjedde, ifølge Keating.

Kort etter angrepet ble det meldt om en tredje eksplosjon i et bibliotek i Boston. Etter hvert viste det seg at denne hendelsen hadde sammenheng med en brann, og politiet tror ikke lenger at den var knyttet til angrepet.

Terrorangrepet i Boston fant sted på høytidsdagen Patriots' Day, hvor delstaten Massachusetts minnes de første slagene i den amerikanske uavhengighetskrigen i 1775.Boston maraton holdes hvert år på Patriots' Day den tredje mandagen i april.

Kaos

TV-bilder viste mandag kveld norsk tid kraftig røykutvikling og kaos på stedet etter eksplosjonene, som gikk av på fortauet der det sto tilskuere som heiet på deltakerne. Der ser også ut til å være store mengder blod på stedet, som kort tid etter var nærmest folketomt.

– Det har vært en eksplosjon, og politi, brannmannskaper og hjelpemannskaper er på plass, sier en talsperson for politiet i Boston.

Eksplosjonene rammet med omtrent fem sekunders mellomrom, rundt tre timer etter at vinnerne hadde krysset mållinjen. Rundt halvparten av deltakerne var fortsatt i løypa.

Et av sykehusene i området behandler 19 ofre på akutten, men det er ikke klart hva slags tilstand de er i.

Les også: Obama: – Vi skal finne ut hvem som står bak

– Eksplosjon på bibliotek

Kort tid etter ble også det kjente JFK-biblioteket i Boston rammet av en eksplosjon.

– Vi er ikke sikre på om disse hendelsene har sammenheng med hverandre, men vi behandler dem som om de har det, sier Ed Davis fra politiet i byen.

Rachel Day, talskvinne for biblioteket som ligger rundt fem kilometer fra målstreken til Boston maraton, bekreftet senere at dette var en brann, men at ingen ble skadd.

JFK-biblioteket er ett av tretten president-biblioteker i USA. Det offisielle navnet er John F. Kennedy Presidential Library and Museum.

Føderal bistand

President Barack Obama har godkjent føderal bistand til Boston, ifølge en journalist i Det hvite hus' pressekorps.

– Han har bedt regjeringen om å sørge for all den assistanse som er nødvendig i etterforskningen og i responsen til det som har skjedd, sier en talsperson for Obama.

Visepresident Joe Biden kaller eksplosjonene for bomber.

– De slo akkurat på TV-en på kontoret mitt. Det har tydeligvis vært et bombeangrep, sa Biden på telefon ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Trapper opp sikkerheten

Politiet i New York har besluttet å trappe opp sikkerheten ved landemerker på Manhattan etter angrepet i Boston.

– Vi iverksetter sikkerhetstiltak på hoteller og ved andre kjente steder i byen inntil vi vet mer om eksplosjonene, sier visepolitimester Paul Browne i New York i en uttalelse.

Også i Washington DC er sikkerheten styrket, og området rundt Det hvite hus er blitt sperret av.

Nordmann: – Ser skadde fraktes til telt

Ifølge nettsiden The Atlantic Wire ble hovedkontoret til Boston maraton stengt umiddelbart etter eksplosjonene.

Artikkelen fortsetter under videoen

Slik ser Boston ut etter bombenKaos

Mike Mitchell fra Vancouver i Canada forteller til Reuters at han nettopp hadde kommet i mål da han snudde seg og så en «massiv eksplosjon». Folk begynte å løpe og skrike, beskriver Mitchell.

– Løperne sluttet å løpe og vi hørte mange sirener. Vi skjønte at det var en alvorlig situasjon, sier et annet øyevitne til CNN.

Løpet regnes som et av verdens mest prestisjefylte maraton og har vært avholdt siden 1897. Det er ingen norske deltakere i eliteklassen i maratonløpet, ifølge undersøkelser NTB har gjort, men ifølge arrangørenes nettsider var rundt 30 nordmenn påmeldt.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist05:05 Thon tjener millioner på Pantelotteriet04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA
Siste nytt
05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist05:05NorgeThon tjener millioner på Pantelotteriet04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus