Meny

Syria bomber bakerier og sykehus

En utbombet gate i den syriske byen Homs. Foto: REUTERS/Thair al-Khalidi/Shaam News Network/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syria har bombet sivile mål med overlegg, mener Human Rights Watch. Organisasjonens norske medarbeider Ole Solvang er rystet.

I en ny rapport legger Human Rights Watch (HRW) fram dokumentasjon på luftangrep hvor minst 152 sivile syrere har mistet livet. Organisasjonen har besøkt i alt 50 steder i provinsene Aleppo, Idlib og Latakia og gjennomført mer enn 140 intervjuer med vitner og ofre.

– Disse luftangrepene terroriserer hele den nordlige delen av landet, sier Ole Solvang på telefon fra grensa mellom Syria og Tyrkia.

I landsby etter landsby møtte HRWs etterforskere på mennesker som var livredde for nye angrep, forteller han.

Med overlegg

Solvang er en av hovedforfatterne bak den nye rapporten, og han har selv deltatt i feltarbeidet inne i krigsområdene. Etterforskningen har pågått helt siden de første meldingene om luftangrep mot sivile kom i august i fjor, opplyser han.

– Vi har dokumentert i alt 59 angrep som vi mener er i strid med folkeretten, og noen av angrepene mener vi med overlegg har vært rettet mot sivile, sier Solvang til NTB.

I rapporten trekker HRW spesielt fram luftangrep mot fire bakerier hvor syrere ble drept mens de sto i brødkø. Flere andre bakerier er blitt truffet av artilleriild. At den syriske hæren ved en rekke anledninger har angrepet samme type mål, viser at det trolig er gjort med overlegg, mener Solvang.

– Vi har dokumentert angrep på i alt ti bakerier i områdene vi har besøkt, og vi vet at det har vært lignende angrep i andre deler av landet, sier han.

Ifølge Solvang er gjentatte luftangrep mot to sykehus i regionen et tegn på det samme. Da HRW besøkte sykehusene, var de blitt angrepet hele sju ganger.

Daglige angrep

Videoopptak, medieinnslag og informasjon fra aktivistkilder viser ifølge HRW at Syria har gjennomført luftangrep på daglig basis siden juli 2012.

Angrepene skjer over hele landet, også i områder HRW ikke har hatt tilgang til, påpeker organisasjonen.

I de fleste tilfellene har det vært umulig å si noe sikkert om motivet for angrepene. Men mange av angrepene regnes likevel som folkerettsstridige fordi de rammer sivile på en vilkårlig måte, ifølge HRW.

Som eksempel på dette viser organisasjonen til et luftangrep i byen Akhtarin nord for Syrias største by Aleppo natt til 7. november. Syriske jagerfly slapp to bomber over byen, og tre bolighus ble lagt i ruiner. I alt sju sivile syrere ble drept, deriblant fem barn. Fem andre barn ble såret.

Da HRW besøkte byen, fortalte en nabo at folk hadde gravd med hender og spader for å finne overlevende. Flere av barna var i live da de ble funnet, men døde kort tid senere.

En opprørerbase som lå bare 50 meter unna, ble derimot ikke rammet, påpeker HRW.

Brutale overgrep

Volden i Syria gjør sterkt inntrykk, forteller Solvang.

– Vi ser brutale overgrep. Det er vilkårlige arrestasjoner, tortur, artilleriangrep og flyangrep. Men det som kanskje er like påfallende, er den hjelpeløsheten eller passiviteten vi ser fra verdenssamfunnet, sier han.

Mer enn 70.000 mennesker er drept i Syria de to siste årene, påpeker HRW-etterforskeren.

– Men vi har fortsatt ikke sett noe betydelig forsøk fra verdenssamfunnet på å forhindre det syriske regimet fra å begå disse overgrepene. Det er sjokkerende, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus