Meny

Krever svar om Bhatti-arrest

FORSVUNNET: Arfan Bhatti er etterlyst over hele verden gjennom Interpol. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet vil ha svar fra pakistanske myndigheter om Arfan Bhatti holdes i fangenskap.

I oktober 2012 reiste Arfan Bhatti (35) fra Oslo til Pakistan. Siste livstegn familien fikk fra Bhatti var 8. januar. Etter to uker uten livstegn fra 36-åringen tok familien kontakt med Utenriksdepartementet for å melde ham savnet.

Tirsdag meldte VG at norsk etterretning har fått opplysninger om at Bhatti skal ha blitt tatt av pakistansk sikkerhetstjeneste.

Nå melder Norges ambassade i Pakistan at de jobber med å få vertifisert opplysningene.

– Vi tar opplysningene på alvor, og har kontakt med pakistansk politi og andre myndigheter for å følge opp Bhatti-saken, som for oss er en savnet-sak, sier Norges ambassadør til Pakistan, Cecilie Landsverk til VG .

Les også: – Bhatti er vantro

Reagerer på påstandene

Ifølge kilder avisen har vært i kontakt med er det rundt 300 personer som antas å sitte i etterretningstjenestens fengsler i de føderalt administrerte stammeområdene (FATA) nordvest i landet.

Ishtiaq H. Andrabi, den pakistanske ambassadøren til Norge, reagerer på påstandene om at flere hundre blir holdt i hemmelig fangenskap av pakistansk etterretning.

– Dette er bare spekulasjon. Hvordan kan man vite hva som har skjedd med noen som har forsvunnet? Vi er et stort land og vi kan ikke følge med på alle. Alle som blir pågrepet i Pakistan må fremstilles for retten på rettslig grunnlag, sier Andrabi.

Sikkerhetstjenesten i Pakistan er kjent for å behandle mange av sine fanger brutalt og flere eksperter tror Bhatti kan være utsatt for tortur om han blir holdt fanget.

Les også: Bhatti skal være pågrepet i Pakistan

Ingen kontakt

Norske myndigheter skal ikke ha vært i direkte kontakt med Bhatti etter pågripelsen. Den 36 år gamle norskpakistaneren skal ikke ha blitt fremstilt for en sivil domstol, og det juridiske grunnlaget for interneringen er ukjent.

Opplysningene til norske myndigheter er den første informasjonen om Bhatti siden 8. januar i år da han snakket med sin far. Vel to uker senere ble han meldt savnet av familien i Norge.

Ifølge familien er det sist kjente området han oppholdt seg i Kohat ved grensen til Afghanistan. Norsk politi etterlyste ham gjennom Interpol.

Les også: Bhattis familie har meldt ham savnet

Lovløst område

De siste bildene av Bhatti ble offentliggjort i november i fjor da han oppholdt seg i stammeområdene nordvest i landet.

Tidligere forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Laila Bokhari, har uttalt til ABC Nyheter at området der Bhatti tidligere har befunnet seg er kjent for at folk kan forsvinne.

– Området er svært uoversiktlig og er kjent for å være et lovløst sted. Pakistanske myndigheter har ikke kontroll i området og er et hovedsete for Taliban og al-Qaida, sa hun.

Bokhari kjenner stedet godt etter å ha forsket på terrorisme og terrorhandlinger i Pakistan og Afghanistan.

– Det har tidligere vært kidnappinger og skjer stadig droneangrep i området hvor fremtredene medlemmer fra Taliban er kjent for å skjule seg, uttalte Bokhari.

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Klikk her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus