Frykter det kan bli den verste krigen siden andre verdenskrig

Norske eksperter mener situasjonen på Koreahalvøya kan komme ut av kontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atomsablene rasler på Den koreanske halvøya.

I februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning. Så fulgte FN-sanksjoner og militærøvelser, som har ført til flere uker med akopalyptiske trusler om atomkrig fra regimet i Pyongyang.

Aldri før i den 60 år gamle konflikten har verden vært nærmere en åpen krig. Norske eksperter frykter at en eventuell væpnet konflikt kan eskalere og komme helt ut av kontroll.

– Dette kan bli den verste krigen siden 2. verdenskrig, for med en så anspent situasjon som det er nå kan hele regionen blir involvert. Jeg tror ikke at Kina kommer til å sitte stille og se på en av deres allierte blir involvert i en krig med USA, sier forsker ved NUPI og Sjøkrigsskolen, Ståle Ulriksen til NRK.no.

Han frykter et katastrofescenario, og sammenligner dagens situasjon med situasjonen i Tyskland i 1939, da store konvensjonelle styrker stod klare til krig på hver side av grensen.

Les også: – Halvøya er en kruttønne

Psykologisk spill

I et intervju i ABC Nyheter torsdag karakteriserte leder i Forsvarets høgskoles mediegruppe, kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen, det som nå foregår som et omfattende psykologisk spill, hvor kunsten er å balansere på randen av krig.

– Kim Jong Un og hans regime kjører på noe voldsomt, og det er en spiral som stiger veldig fort og veldig høyt. Hele Den koreanske halvøy er som en kruttønne, og det skal bare en liten gnist til for å fyre av, sa Bøe-Hansen.

Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) er enig i vurderingen.

– Ingen av partene vil ha krig men vi er vitne til et høyt spill som kan komme ut av kontroll, sier Lodgaard til NRK.

Les også: USA tror Nord-Korea snart vil avfyre rakett

Nord-Korea truet tidlig i mars med et «forkjøpsangrep» med atomvåpen mot USA, og i forrige uke beordret hærens ledelse at strategiske rakettenheter skulle gjøres kampklare.

Rent selvmord

De fleste eksperter mener imidlertid det vil være å regne som selvmord dersom Kim Jong-un og det nordkoreanske regimet gjør alvor av å angripe USA. Nettopp derfor kan en krig fremstå som mindre sannsynlig.

Til tross for at få av Nord-Koreas trusler hittil har blitt fulgt opp med handling ble det torsdag meldt at landet later til å ha flyttet en mellomdistanserakett som kan nå mål i Sør-Korea og Japan til østkysten.

Les også: – Nord-Korea har godkjent atomangrep mot USA

Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen tror imidlertid krigseksaleringen etter hvert vil ta slutt og kulminere i en omfattende diplomatisk politisk initiativ.

– Jeg tror Kim Jong-un vil kreve en forhandlingsleder av såpass pondus som for eksempel en tidligere amerikansk president, og Vesten må nok godta en del av Nord-Koreas krav for å få roet dette ned, så får vi se på forhandlingene hvordan de vil gå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus