Bebyggelsen ikke truet av brannen i Sandnes

Alle foto: Brannvesenet i Sør-Rogaland.

Slukningsarbeidet fortsatte for fullt i Sandnes tirsdag ettermiddag, og ingen hus eller andre bygninger var lenger truet. Røykeren som trolig startet brannen, må nå inn til politiavhør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det omfattende slukningsarbeidet begynner å gi resultater, men brannfolkene vil likevel ikke betegne brannen ved Vårlivarden i Sandnes som «under kontroll».

Helikoptermannskapene jobbet iherdig med å slukke, og på bakken gikk brannfolkene etter dem for å etterslukke, men ilden var vanskelig å stagge.

– Vi har hatt problemer med at små flygebranner sprer flammene til nye områder, sier informasjonskonsulent Gry Solem i Brannvesenet Sør-Rogaland.

– Vi vil fortsette slukkingen med full styrke utover ettermiddagen. På dette tidspunktet ser det bra ut, men vi har fremdeles ikke kontroll over brannen, opplyste Solem ved 13-tiden.

Nye branner

Et annet problem var at fronten på brannen var svært bred, og brannfolkene forsøkte å spisse den. Det blåste ikke sterkere enn bris i området, men vinden var skiftende og problematisk likevel. Det kuperte terrenget er bratt og ulendt, og vanskelig å forsere for mannskapene.

Tirsdag morgen kom det inn stadig nye meldinger om at det tok fyr i nye områder.

– Brannfolkene konsentrerer slukningsarbeidet mot Øvre Hetland og nordsiden av Vårli mot Bergsagel. Det vil også bli satt inn mannskaper på sørøstsiden mot Fløysviktjørna, fordi dette er et område med mye bebyggelse, sier Solem til NTB.

Sigarettglo får skylda

Mange bekymrede hus- og hytteeiere har ringt brannvesenet, men det har heldigvis gått bra. Ei hytte måtte reddes mandag kveld av brannfolkene da flammene kom faretruende nær.

Meldingen om gressbrannen ved Vårlivarden kom ved 17.30-tiden søndag. Brannen i det populære turområdet startet trolig på grunn av en sigarettglo, og det skal ha vært den som mistet gloa, som selv meldte fra. Det tok bare sekunder før det var full fyr, og brannen lot seg ikke slukke.

Saken ligger nå hos politiet, som vil snakke med røykeren og andre som kan ha informasjon om brannen, skriver Stavanger Aftenblad.

– Vi gjør våre undersøkelser. Både navngitte personer og andre vitner blir avhørt for å finne ut om det har skjedd noe straffbart, sier etterforskningsleder Magnar Hetland ved Sandnes politistasjon.

Politiet har stengt flere av turstiene og advarer folk mot å gå i området. Også skuelystne bilister advares mot å kjøre her, ettersom det skaper trafikkproblemer for brannvesenet.

– Mange frivillige har henvendt seg for å hjelpe til, men foreløpig prøver vi å slukke med egne folk. Det er en risikabel jobb, og folk har ofte ikke det riktige utstyret, sier Solem.

Frosne vann

Utover dagen ble det kalt inn flere brannfolk, og Brannvesenet har fått hjelp fra bønder som bistår med vann i gjødselsprederne sine. I tillegg har brannfolkene fått ryggsprøyter som de kan bære med seg inn i området.

– Vanntilførsel er jo alltid et problem når man ferdes oppe i marka, og i tillegg er det is på vannene, sier Solem.

Brannvesenet la ned et totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs 11. mars på grunn av de svært tørre områdene i regionen. Hittil i år har det vært totalt 85 gress- og lyngbranner i Sør-Rogaland.

Værutsiktene er ikke gode for dem som driver med brannslukking: bare godvær, helt tørt og sterkere vind er meldt de nærmeste dagene. Ifølge Yr.no er det ikke meldt nedbør før lørdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus