– Kutter bistanden til Tanzania om 12 år

Utviklingsminister Heikki Holmås. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Utviklingsminister Heikki Holmås. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Utviklingsminister Heikki Holmås varsler stans i midlene til Norges viktigste bistandsland, Tanzania.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tanzania har selv et mål om å bli et mellominntektsland om 12 år, da synes jeg det er riktig å ta dem på ordet og si at de da må klare seg selv, uten norske bistandspenger, sier Holmås til VG.

Beskjeden ble overlevert til finansminister i Tanzania, William Mgimwa, denne uken, skriver avisen.

Statoil og andre utenlandske oljeselskap har gjort store gassfunn på tanzaniansk sokkel. Denne uken ble det klart at Statoils funn er dobbelt så stort som først antatt, og selskapet er i ferd med å gå over fra en letefase til en produksjonsfase.

– Funnene vil om ti års tid gi store inntekter til landet. Norge har de siste årene lagt vekt på å hjelpe Tanzania med å bygge opp et skatteregime rundt gassinntektene etter modell av det norske oljefondet. Det er den beste bistanden vi kan gi, sier Holmås til VG.

Tanzania var blant de første landene Norge ga bistand til, og siden 1962 har landet mottatt 25 milliarder kroner fra Norge. I 2012 var Tanzania igjen landet Norge ga mest bistand til, 640 millioner kroner.

Personvernpolicy