Trass tollendringer fra nyttår:

Meierigiganten Arla eksporterer ost som før til Norge

Norske ostedisker er ikke ribbet likevel. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge,NTB SCANPIX.
Norske ostedisker er ikke ribbet likevel. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge,NTB SCANPIX.

Det oppsto ramaskrik da regjeringen vedtok å styrke tollvernet på ost, kjøtt og hortensiaplanter fra nyttår. Nå viser det seg at osteimporten strømmer inn som før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arla kan ikke nå konstatere særlige endringer i eksporten av ost til Norge sammenliknet med foregående år, verken på eksporten i januar og februar, eller i ordreinngangen framover.

Det sier kommunikasjonssjef Astrid Gade Nilsen i det dansk-svenske meieriselskapet Arla, på spørsmål fra ABC Nyheter om hvordan de nye tollsatsene som ble innført fra nyttår, har slått ut.

Budskapet er stikk i strid med ramaskriket som oppsto fra Frp- og andre politikere her i landet, og særlig fra Sverige og Danmark i EU, i fjor.

Da varslet den norske regjeringen styrket tollvern for enkelte oste- og kjøttprodukter samt hortensiaplanter.

Nå viser det seg altså at eksporten av oster ikke er blitt berørt så langt.

Les også: Landbruksministeren er en skam for hele Norge

- Hvor dramatisk er tollendringen?

- Det er ikke den store forandring. Så får vi se hva som skjer i framtida, sier Astrid Gade Nilsen i Arla.

Graden av dramatikk illustreres også av Arlas samlede eksporttall. Av en omsetning på 75 milliarder danske kroner i 2012, stammer 55 milliarder fra eksport. Eksporten til Norge utgjør 0,6 prosent av selskapets samlede salg til utlandet, og har altså ikke blitt redusert.

Les også: Nordmenn er oljedopet og bortskjemte

Sak i EU-parlamentet i dag

I media her hjemme ble forbrukerne forespeilet å bli ribbet for utvalget i kjølediskene. I EU truet svenske og danske politikere med straffereaksjoner i form av økt toll på laks fra Norge.

Og den svenske EU-parlamentarikeren Christofer Fjellner, som for noen år siden arbeidet for Unge Høyre i en valgkamp, sa han skulle slutte å opptre som Norges-venn i EU.

Onsdag behandlet EU-parlamentets komité for utenrikshandelfremmet et forslag Fjellner og en portugisisk fremmet om straffetiltak mot Norge dersom Norge ikke trekker tilbake tollskjerpelsene.

Forslaget skal behandles i EU-parlamentets plenum i midten av april.

Les også: Frp: - Tollen er svulmende egoisme fra norske bønders side

Svenske: - Opprørende!

- Arla sier nå at de nye tollsatsene ikke har ført til noen endring av deres eksport fra Sverige og Danmark til Norge. Er det da så dramatisk som du har lagt opp til?

- Det er trist at forbrukerne rammes ved at de betaler store tollsatser, sier Christofer Fjellner til ABC Nyheter.

- Du er vel kjent med at mesteparten av osten fortsatt kommer til lav toll?

- Hvis det er sånn at det ikke får virkning, forstår jeg ikke hvorfor man innfører tollene, svarer Fjellner.

- Den norske regjeringen begrunnet det med at man ville forhindre en voldsom importvekst i årene framover.

- At økt handel i framtida skal rammes, er opprørende, sier Fjellner.

Les også: - Frp gir blaffen i norsk produksjon

- Er ikke så sugen på det lenger

Utenriksminiser Espen Barth Eide uttrykte forundring over dramatikken som noen bygger opp om tollendringene, under Nordisk Ministerråds møte i Helsinki før jul.

– Vi mener det er riktig å ha et landbruk i hele landet. Det er utenkelig å få til uten importvern og subsidier. Vi kan heller ikke erstatte toll bare med å øke subsidiene. Da blir bøndene i realiteten statsansatte, sa han til ABC Nyheter den gang.

- Jeg mener produksjon skal skje der det er komparative fordeler, sier den svenske EU-parlamentarikeren Christofer Fjellner nå.

- Ulike land produserer ulike saker. Norge er stor eksportør av fiskeprodukter og energi. Mens EU er det på jordbruksprodukter. Jeg vil vi skal minske handelshindre for både jordbruksprodukter og fisk, sier Fjellner, som har blitt delt på det å opptre som Norgesvenn:

- Da dette kom, ble jeg veldig skuffet og mistet lysten til å stå på for Norges interesser i EU. Men det er jo ikke Norge som har gjort dette, men den norske regjeringen. Jeg kommer til å hjelpe nordmenn fortsatt, men er ikke lenger så sugen på det som før, sier han.

– EU er proteksjonistisk mot land utenfor EU. Det erkjenner også den danske minister Pia Olsen Dyhr, understreket derimot Barth Eide.

Les også: - Norske landbruksmotstandere er verst


Personvernpolicy