Slik motiverer du en hel regjering

ERFARING: Kjell Magne Bondevik ledet to regjeringer, fra 1997-2000 og fra 2001 - 2005. (Foto: NTB scanpix)
ERFARING: Kjell Magne Bondevik ledet to regjeringer, fra 1997-2000 og fra 2001 - 2005. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tenkte mye på det som statsminister, og synes alle ledere burde tenke på det hver dag, sier Kjell Magne Bondevik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Næringslivssituasjonen Virke inviterte mandag til et talkshow der 16 av landets profilerte næringslivsledere, politikere og arbeidslivseksperter diskuterte ett ord: Arbeidsglede.

Blant de som ble intervjuet foran en fullsatt sal, var tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Det er beintøft å være i regjeringen, men desto viktigere er det med arbeidsglede, sier Krf-politikeren som ledet to regjeringer, fra 1997-2000 og fra 2001-2005.

Lønnsom arbeidsglede

Blant andre norske forskere har slått fast at medarbeidere som opplever stor arbeidsglede på jobben er meget lønnsomme for eierne. En undersøkelse viser for eksempel at de selskapene der de ansatte opplever stor arbeidsglede tjener i snitt 38 prosent mer enn selskapene med lavest arbeidsglede.

Det kan være med å forklare den høye norske produktiviteten, ettersom Norge ligger helt på topp i Europa i opplevd arbeidsglede, og på tredjeplass i verden, fortalte markedssjef i Ennova, et selskap som driver med forskning og målinger av ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjell Magne Bondevik, som i dag leder Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, mener arbeidsglede er like viktig i politikken som i næringslivet, og like viktig i små som store organisasjoner.

- Noe jeg tenkte mye på som statsminister, og som jeg synes alle ledere burde tenke på er dette: Hvordan kan man få den enkelte til å forstå at de er en del av en helhet, en helt avgjørende brikke i prosessen? Hvis man lykkes med det, kan man få det meste, for ikke å si alt til å være meningsfylt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meningsfylt arbeid er nemlig én av to ting som gir Bondevik selv arbeidsglede. Den andre er et stimulerende arbeidsfellesskap.

Les også: Vil fjerne omstridt gigantavgift

Sosial

I sin tid som regjeringssjef prøvde Bondevik bevisst å stimulere arbeidsgleden til de han var sjef for.

- Jeg prøver å lytte til mine medarbeidere, ikke bare gi beskjed. Det er viktig å forstå deres situasjon, høre hva de mener, også om de mener noe annerledes, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å stimulere til at de ansatte føler jobben sin som viktig, bruker han et annet triks.

- Jeg delegerer mye. Da forstår folk at de betyr noe. Og som regjeringssjef var jeg også opptatt av å fordele de politiske seirene på de forskjellige partiene i regjeringen. Da tåler man også noen nederlag.

Bondevik la også stor vekt på utvikling av de mellommenneskelige relasjonene i en regjering som bestod av personer der alle i utgangspunktet ikke var perlevenner, i alle fall ikke partikamerater.

- Jeg arrangerte lunsj foran hver konferanse, vi hadde mange sosiale samlinger, blant annet middager der man fikk ta med seg ektefeller to ganger i året.

Les også: SV vil forny stripping

Innførte medarbeidersamtaler

For Bondevik var det også viktig å møte hver enkelt personlig.

- Det var mange forskjellige statsråder. Noen hadde en hang til alltid å se bekymringene. Men da pleide jeg å si til dem at livet er for kort til å bare se problemene. Du må se optimistisk på mulighetene, det har alltid vært en ledetråd for meg, sa Bondevik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bondevik forteller at han rett og slett arrangerte faste medarbeidersamtaler med sine ministre to ganger i året.

- Det var jeg den første statsministeren som innførte. Jeg spurte om hva som var deres utfordringer. Særlig hvis jeg så at noen slet. Og det vet jeg at de satte uendelig stor pris på, sier Bondevik.

Å se og bli sett

Den tidligere statsministeren forteller at han også prøvde å vise på en så direkte måte som mulig at han brydde seg om alle de ansatte lenger ned i systemet.

- I stedet for at de skulle vente til de fikk lov å komme på et kort besøk på statsministerens kontor i den øverste etasjen, gikk jeg og besøkte alle departementer nedover. Jeg møtte dem i deres miljø.

Bondevik kom også inn på sin egen tunge tid som statsminister, der han ble så deprimert at han til slutt måtte sykemelde seg en periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det at jeg var åpen på det, var viktig for meg. Når du kjenner de mørkere sidene av deg selv, kan du også bedre glede deg over de lyse. En tur ut i naturen, et godt måltid, det å lytte til musikk er enda mer berikende for meg nå enn før. Det er viktig å være klar over at ingen kan gå rundt å være i like godt humør hele tiden, sier Bondevik, som har følgende lederskapsideal:

- Ledere er verken satt til jobben for å herske eller herse, men for å tjene andre.

Les også:

Y-faktoren som er bra både for deg og sjefen

15 ting som gode sjefer gjør - hver dag