– En portal til nye oppdagelser

Grafikk fra partikkelakseleratoren i Sveits. Forskerne ved CERN føler seg stadig mer sikre på at de har funnet det såkalte Higgsbosonet. Foto: AP Photo
Grafikk fra partikkelakseleratoren i Sveits. Forskerne ved CERN føler seg stadig mer sikre på at de har funnet det såkalte Higgsbosonet. Foto: AP Photo

Forskere ved partikkelakseleratoren Large Hadron Collider i Sveits føler seg stadig mer sikre på at partikkelen man fant i juli 2012 er et Higgsboson. – Kan gi nye, viktige oppdagelser i fysikken, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske fysikeren Peter Higgs la i 1964 frem teorien om at bosonet kunne være det som ga materien masse etter at Universet begynte å kjøles ned etter big bang.

Higgs har lenge kun vært en teoretisk størrelse, men i juli i fjor uttalte forskerne at de var 99,9 prosent sikre på at de hadde funnet partikkelen som gjør at mennesker og alle andre atomer som er bundet sammen i Universet kan eksistere. I flere tiår har man jaktet på partikkelen ved verdens partikkelakseleratorer.

– I standardmodellen var Higgsbosonet den ene elementærpartikkelen som aldri hadde blitt observert, og uten den ville hele teorien falt sammen. Det var veldig viktig å få fastslått dens eksistens, sier førsteamanuensis Are Raklev ved Fysisk institutt på Universitetet i Oslo til ABC Nyheter.

Les også: Fysikere tror universet vil gå ut på dato

– Voldsomt viktig

«Standardmodellen» er en slags oppsummering av fysikernes nåværende kunnskap om hva universet består av og hvilke krefter som virker der.

– Vi tenker også på Higgspartikkelen som en portal til nye oppdagelser. Den gir nemlig masse til andre elementærpartikler, og ved å finmåle egenskapene til Higgspartikkelen kan det gi oss innsikt i andre hittil uløste problemer, som mørk materie og mørk energi.

– Den er en voldsomt viktig ingrediens i grunnmuren for hele forståelsen vi har av universet i dag.

Det som fortsatt er uklart er om partikkelen man fant ved LHC er den enkleste formen for Higgs, eller noe mer «eksotisk», melder BBC News.

Les også: Forskere har sett tegn til «Guds partikkel»

Kontrollmålinger

Siden forskerne i juli i fjor annonserte at de hadde funnet en partikkel som trolig var Higgspartikkelen har mye mer data blitt analysert, og partikkelens egenskaper har blitt tydeligere.

– Det som har skjedd siden 4. juli i fjor er at man har fortsatt å innhente store mengder data. Resultatene er stort sett de samme som i fjor, og når man har større mengder data gjør det at man kan være mer sikker, sier Raklev.

– Forskjellen er at i stedet for å lete etter partikkelen forsøker man nå å måle egenskapene til partikkelen. Man ser etter hvor mye den veier og hvordan den virker sammen med andre elementærpartikler. Det er en kontroll som nå foretas.

Resultatene som ble lagt frem ved Moriondmøtet i Italia peker mot at det er en enkel «Standardmodell»-versjon av partikkelen.

– De foreløpige resultatene med de fullstendige dataene fra 2012 er flotte, og for meg er det klart at vi har å gjøre med et Higgsboson, selv om det fremdeles er langt igjen før vi kan vite hva slags Higgsboson det dreier seg om, sier en av prosjektets talsmenn, Joe Incandela, ifølge BBC.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus