To millioner barn fanget i krigen

Barn leker ved militærbasen al-Sahwa etter at den ble erobret av stridende fra Den frie syriske hæren. Bildet er tatt 9. mars i år. Foto: Scanpix/Reuters.
Barn leker ved militærbasen al-Sahwa etter at den ble erobret av stridende fra Den frie syriske hæren. Bildet er tatt 9. mars i år. Foto: Scanpix/Reuters.

To millioner barn i Syria er uskyldige ofre for den blodige konflikten som allerede har krevd 70.000 liv, advarer Redd Barna onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barna er under konstant risiko for feilernæring, sykdom, traumer og tidlige ekteskap, heter det i en ny rapport fra menneskerettsgruppa.


Les rapporten her

Mange av barna i landet strever med å finne nok mat. Mange bor i låver, parker og grotter. De har ikke anledning til å gå på skolen, da lærere har flyktet og skoler er under angrep.

Skader på sanitærsystemer tvinger enkelte barn til å gjøre fra seg på gaten. Et av tre barn som har blitt spurt i undersøkelsen rapporterer at de har blitt slått, sparket eller skutt mot.

I rapporten går det også frem hvordan enkelte unge gutter har blitt rekruttert av væpnede grupper som løpegutter og menneskelige skjold. Enkelte jenter har blitt giftet bort i ung alder for å «beskytte» dem fra seksualisert vold.

Les også: Over en million har flyktet fra Syria

Nøkkelfunn i rapporten:
* Tusener av barn risikerer feilernæring siden matproduksjon ødelegges og det er stor mangel på mat.

* Millioner av barn har blitt tvunget fra sine hjem og titusener lever i parker, låver og grotter.

* Jenter giftes bort tidlig i et forsøk på beskytte dem fra seksualisert vold.

* Familier sitter igjen uten varme ettersom prisen på brensel har økt med 500 prosent.

Les også: Syriske opprørere støttes med nye våpenleveranser

Nærmere en tredjedel av de spurte barna sier de har blitt skilt fra familiemedlemmer på grunn av konflikten. Tre fjerdedeler av de spurte har opplevd at en nær venn eller et familiemedlem har gått bort.

Undersøkelsen rapporten gjengir er laget av forskere ved Bahcesehiruniversitetet i Tyrkia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus