Norsk polarhistorie kan ha gått tapt i brann i Italia

Det italienske museet Citta della Scienza brant ned til grunnen natt til tirsdag. Museet hadde lånt Nansens ski og votter, som nå fryktes tapt i brannen. Foto: Scanpix / Epa
Det italienske museet Citta della Scienza brant ned til grunnen natt til tirsdag. Museet hadde lånt Nansens ski og votter, som nå fryktes tapt i brannen. Foto: Scanpix / Epa

Ski og votter brukt av Fridtjof Nansen samt 16 inuittgjenstander utlånt fra Frammuseet og Skimuseet kan ha gått tapt i en museumsbrann i Napoli i Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjenstandene var utlånt til det italienske museet Citta della Scienza som brant ned til grunnen natt til tirsdag, melder NRK.

– Dette er trist. Jeg var på åpningen av utstillingen i Napoli, og det var et fantastisk samarbeid mellom Norge og Italia, sier kommunikasjonsdirektør Anne Rief ved Frammuseet.

Tapene er ikke bekreftet, men museet, som sto ferdig i 1996, ble helt overtent under brannen, og bare noen yttervegger er igjen av det store senteret på 12.000 kvadratmeter som blant annet huset museet. Håpet om at noen gjenstander kan ha overlevd brannen er derfor ikke stort.

Les også: Nansen-lege gir økt kunnskap om afrikansk naturmedisin

Frammuseet hadde lånt ut 16 inuittgjenstander som Nansen tok med seg tilbake til Norge i 1889. Disse inkluderte blant annet votter, amuletter, kniver og isskraper.

Også Skimuseet lånte ut en ski til det italienske museet. Det er en av de skiene som Nansen benyttet for å teste gli-egenskaper under sin ekspedisjon på Grønland, og hadde, i motsetning til dagens ski, tre renner på undersiden.

Les også: Ikke bevis for Amundsen-etterkommere i Gjøahavn

– Vi har nesten ingen bevarte gjenstander fra disse polarferdene. Skien var forsikret, men har en egenverdi som det ikke kan settes en pris på, sier direktør Karin Berg ved Skimuseet til NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden