Danser tilstår syreangrep mot Bolsjoj-leder

Pavel Dimitritsjenko (til høyre) danser tittelrollen i balletten «Ivan den Grusomme» på Bolsjoj-balletten i Moskva. Foto: Anton Tarasov / Reuters / NTB scanpix
Pavel Dimitritsjenko (til høyre) danser tittelrollen i balletten «Ivan den Grusomme» på Bolsjoj-balletten i Moskva. Foto: Anton Tarasov / Reuters / NTB scanpix

En av de fremste danserne ved Bolsjoj-balletten i Moskva medgir å stå bak syreangrepet mot ballettens kunstneriske leder Sergej Filin. Pavel Dimitritsjenko har undertegnet en tilståelse, opplyser russisk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pavel Dimitritsjenko har undertegnet en tilståelse, opplyste politiet onsdag.

Han kastet ikke selv syre i ansiktet på Sergej Filin, men planla overgrepet som ble begått av hans medsammensvorne Jurij Zarutskij. Dimitritsjenko og Zarutskij er arrestert sammen med Andrej Lipatov, som kjørte fluktbilen. Angrepet skjedde i januar.

– De tre har nå alle undertegnet skriftlige tilståelser. Den nødvendige etterforskningen fortsetter for å bringe på det rene alle omstendigheter rundt forbrytelsen, het det i politiets kunngjøring.

Les også: Teaterdirektør angrepet med syre

Medtatt

– Jeg organiserte forbrytelsen det her er snakk om, men jeg hadde ikke forestilt meg at det skulle gå så ille, sier Dimitritsjenko i et videoopptak som er vist på russisk fjernsyn. Han så ifølge vestlige nyhetsbyråer medtatt og uflidd ut på opptaket.

Sergej Filin, som i februar måtte dra til Tyskland for legebehandling, har tidligere sagt at han tror han vet hvem som sto bak angrepet mot ham. Han mener også at motivet til angrepet har tilknytning til hans arbeid som kunstnerisk leder.

Ifølge en ikke navngitt Bolsjoj-medarbeider var Dimitritsjenko rasende over at Filin ikke ga partneren hans, ballerinaen Anzjelika Vorontsova, topprollene hun ønsket seg.

– Det er riktig at Filin presset Vorontsova ut, men han fortjente ikke å få syre i ansiktet, sier medarbeideren.

Roller

Pavel Dimitritsjenko har blant annet opptrådt i rollen som skurken von Rothbarth i Tsjajkovskijs «Svanesjøen» og tittelrollen i Prokofjevs «Ivan den Grusomme». Han regnes som solist på nest øverste nivå i Bolsjoj, skriver nyhetsbyrået AFP.

Angrepet mot Filin påførte ham alvorlige øyenskader, og han kan være vansiret for resten av livet, har legene som behandler ham sagt. Angrepet har også avslørt bitter strid mellom ledende personer i Bolsjoj-balletten.

Den verdensberømte balletten har vært gjennom mange intriger sidet den ble grunnlagt i 1776. Balletten har hatt fem kunstneriske ledere siden 1995.

Les også: Maskert mann pågrepet etter syreangrep

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden