Sorg i Venezuela etter Hugo Chávez' død

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gråtende og sjokkerte tilhengere av president Hugo Chávez fylte Venezuelas gater da nyheten om hans død ble kjent tirsdag. Nå går det mot nyvalg for å velge hans etterfølger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Minneverdige Chávez-sitater

* Venezuelas president Hugo Chávez var ikke redd for saftig ordbruk. Her følger noen minneverdige sitater:

* Djevelen var her i går. Og det lukter fortsatt av svovel i dag (med referanse til USAs president George W. Bush i FNs hovedforsamling i 2006.

* Du er en uvitende mann, et esel, uten moral, en kujon, en løgnhals, en folkemorder, en barnemorder, en drukkenbolt, en latterlig mann. Å som du har lagt deg ut med meg (mars 2006, også om Bush)

* Ikke rot med meg, Condoleezza, ikke rot med meg, jente (til USAs utenriksminister Condoleezza Rice i 2006)

* Fru kansler, du kan dra til ... Jeg vil ikke si mer fordi hun er en kvinne. Hun kommer fra Tyskland som ga støtte til Hitler og støttet fascisme (2008 om statsminister Angela Merkel som hadde sagt han ikke var Latin-Amerikas stemme)

* Du har grisehale, du har griseører, og du snøfter som en gris (til opposisjonskandidaten Henrique Capriles under valgkampen i fjor)

* Jeg går ingen steder, jeg kan ikke gå av selv om jeg ville, fordi jeg ikke tilhører meg selv. Mitt liv tilhører ikke meg, det tilhører dere (til sine tilhengere foran valget i 2008 da han forklarte sine planer om å bli ved makten til 2021)

* Marisabel, i natt skal jeg gi deg det som er ditt (til kona Marisabel i 2000, som han senere ble skilt fra)

* Gi meg din tornekrone, Kristus, gi den til meg så jeg blør, gi meg ditt kors, 100 kors, og jeg skal bære dem for deg. Men gi meg liv, for jeg har fortsatt mange ting å gjøre for mitt folk og mitt land. Ikke ta meg ennå (i 2012 under en gudstjeneste der det ble bedt for at han ble frisk igjen)

– Vi er alle Chávez, ropte hundrevis av sørgende utenfor militærsykehuset i Caracas der presidenten døde etter to års kamp mot kreft.

Noen veivet med venezuelanske flagg, mens andre bar plakater med tekster som «Folket, Chávez, revolusjon, kampen fortsetter» og «Chávez lever».

– Vi føler at faren til vårt fedreland og mange andre nasjoner fysisk har forlatt oss, sa den 40 år gamle kommuneansatte Francis Izquierdo.

Men enkelte opposisjonelle kunne ikke skjule sin glede over at lederen de hatet så intenst var gått bort.

– Endelig! Ropte noen kvinner som strømmet ut i gatene i et overklassestrøk i Caracas. Men de fleste motstanderne viste seg ikke på gata og ga heller uttrykk for sin fryd på twittermeldinger.

Les også: Chavez er død

Ga tapt for kreften

Chávez måtte til slutt gi tapt for kreftsykdommen som rammet ham for to år siden, sa en sterkt preget visepresident Nicolás Maduro i en TV-sendt tale til nasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort etter gjorde landets forsvarsminister Diego Molero det klart at landets væpnede styrker vil verne grunnloven og støtte regimet med Maduro i spissen.

Chávez' død kom ikke uventet etter at regjeringen mandag opplyste at hans helsetilstand hadde forverret seg kraftig etter at han for to uker kom tilbake til Venezuela fra Cuba der han gjennomgikk en fjerde kreftoperasjon.

Chávez har ikke vist seg offentlig eller talt til befolkningen siden han fikk et tilbakefall i midten av desember. Han har aldri opplyst om hva slags type kreft han var rammet av. Begravelsen finner sted fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: C havez - Venezuelas omstridte leder

Motstridende

Hugo Chávez var kjent for sin meget kritiske holdning til USA. Han ble gjenvalgt til en ny fireårsperiode etter en hard valgkamp i oktober i fjor, men han ble aldri formelt innsatt på grunn av sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Millioner av tilhengere i Venezuela og ellers i Latin-Amerika sørger over bortgangen til mannen massene elsket for hans karismatiske stil, sterke USA-kritikk og bruk av landets oljepenger til å bygge helseklinikker og dele ut subsidiert mat.

Hans mange motstandere i Venezuela, derimot, så hans enmannsshow, nasjonaliseringer og ofte harde behandling av opposisjonen som typisk for en selvopptatt diktator som kastet bort landets oljerikdom.

Fra rundt om i Latin-Amerika strømmet kondolansene inn fra venstreorienterte og høyreorienterte ledere som uttrykte sorg eller i det minste respekt, Brasils Dilma Rousseff, Bolivias Evo Morales og Chiles Sebastián Piñera.

President Barack Obama sendte ut en avmålt erklæring der han uttrykte forhåpninger om samarbeid med Venezuelas folk. Men i Kongressen ble han av mange beskyldt for å være tyrann og diktator.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyvalg

Hans død åpner nå for nyvalg, som vil være et signal om hans sosialistiske revolusjon kan overleve uten hans dominerende personlighet ved roret.

Valget må trolig holdes innen 30 dager, og alt tyder på at det står mellom opposisjonslederen Henrique Capriles og visepresident Maduro, som Chávez selv har utpekt som sin etterfølger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En meningsmåling nylig viste at Maduro er klar favoritt. Han er ikke bare Chávez' kandidat, men nyter også stor respekt i store deler av arbeiderklassen og kan profittere på en følelsesbølge etter sjefens bortgang.

Men Capriles er en seriøs utfordrer. I valgkampen i fjor viste han seg som den første karismatiske politikeren opposisjonen har greid å dyrke fram på mange år.

Vid betydning

Et nederlag for Maduro ville bety store endringer både i Venezuela og for Latin-Amerika, der Chávez ledet an i oppbyggingen av en allianse av USA-kritiske og venstreorienterte regimer.

Ikke minst Cuba, som har overlevd takket være billig olje fra Venezuela, vil være bekymret for framtiden etter Chávez' bortgang.

Cubanske myndigheter erklærte tre dagers landesorg, og i en erklæring sa regjeringen at Chávez hadde stått last og brast med Fidel Castro som en sann sønn i de 14 årene han styrte Venezuela.