Støre hevder Høyre har stjålet Frps helseprogram

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre går hardt ut mot Høyres helsepolitikk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre går hardt ut mot Høyres helsepolitikk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) anklager Høyre for å ha stjålet Frps helseprogram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Siv Jensen har helt rett. Den eneste forskjellen mellom Høyre og Frp i sykehuspolitikken er at Frp er ærlige nok til å si at deres helseprogram vil koste så mye penger at det ikke har noen budsjettbegrensninger, sier Støre til Dagbladet.

– Hvis vi skal betale de kommersielle sykehusene slik Høyre åpner for, vil det tappe de offentlige sykehusene for penger og ressurser, mener han.

Støre fastholder at Høyres helsemodell, der offentlige kjøp av private helsetjenester står sentralt, vil føre til «mindre helse for skattepengene».

– En del av pengene vil gå til å dekke profittmarginene i de private sykehusene, som ofte er eid av utenlandske investorer. Konsekvensen blir at den offentlige sykehussektoren får svekket økonomi, samtidig som de mister ansvaret for prioriteringene, sier Støre.

Les også: Sp-Toppe mener Høyre er en trussel mot folkehelsa

– Hvis det offentlige ikke skal få prioritere hvem som skal behandle hva, så vet vi ikke om det er de svakeste pasientene som får behandling først. De private sykehusene vil velge å behandle de enkle og lønnsomme pasientene, men vil unngå pasientene med de kompliserte og sammensatte lidelsene, mener han.

Høyre-leder Erna Solberg er uenig og avviser påstanden om at hennes parti har stjålet Frps helseprogram.

– Frp ønsker full frihet, mens vi har begrensninger på pasientbehandlingsretten. Det er det offentlige som skal prioritere hvem som skal behandles, sier hun. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden