107 åpne avvik i Forsvaret

De eldste avvikene som Forsvarets materielltilsyn (FMT) har avdekket finnes innenfor FLO og luftmateriell hvor avvik fra 2007 fortsatts tår åpne. Ill.foto: Forsvarets mediasenter
De eldste avvikene som Forsvarets materielltilsyn (FMT) har avdekket finnes innenfor FLO og luftmateriell hvor avvik fra 2007 fortsatts tår åpne. Ill.foto: Forsvarets mediasenter

En gjennomgang av Forsvarets kontroll med våpen og annet materiell i 2012, viser at det gjenstår 107 avvik. Enkelte steder tar man fortsatt unødvendig høy risiko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I årsrapporten fra Forsvarets materielltilsyn (FMT) fremkommer det at det ved årsskiftet var 107 avdekkede avvik fra direkte regler.

For mer en halvparten av disse (54 avvik) var tidsfristen gått ut. De eldste sakene strekker seg tilbake til 2007.

- Jeg er i utgangspunktet ikke fornøyd med dette, men en del handler om gammel moro, sier FMTs sjef, avdelingdirektør Roger Nesje, til ABC Nyheter.

- Forsvaret viser også en bedring i kulturen og avvik lukkes nå tidligere enn før, understreker han.

Stor forbedring

Nesje viser til at tilstanden er bedre enn for ett år siden. Da var det 171 åpne avvik hvorav 108 hadde overløpt tidsfristen for å rette dette opp.

Det er store spenn i resultatene fra FMTs 20 utførte tilsyn i 2012 (bare ett av dem uanmeldt). Gjennom disse ble det avdekket 77 avvik fra regler og direktiver.

Nesje oppsummerer at det «varierer fra tilsynsobjekter som har meget god kontroll og styring på materiellsikkerheten, til objekter som har såpass store mangler at de tar unødvendig høy risiko».

I fjor har FMT valgt å ikke se nærmere på norske utenlandsoperasjoner hvor en tidligere har «registrert mange eksempler på uhjemlede modifikasjoner og feil bruk av materiell».

Tilsynet antar problemet er redusert ettersom styrkene nå trekkes tilbake fra Afghanistan.

Les også: Ny forsvars-topp overtok 107 alvorlige avvik

Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har tidligere ofte blitt trukket frem i slike rapporter. Da Peter Jansen overtok som leder der høsten 2011, fikk han også en liste med 107 avvik for FLO alene på sitt bord.

Nå registrerer FMT forbedringer i FLO og beskriver utviklingen som «gledelig»:

«FMT har tidligere erfart sendrektighet hos FLO med å løse sine avvik. I 2012 har det vært betydelig fremgang på dette området og mange gamle avvik er nå lukket».

Samtidig påpekes det at FLO sliter noe innenfor luftområdet hvor det fortsatt finnes avvik datert allerede i 2007, og at man innenfor IKT-området risikerer å produsere nye og unødvendig feil på grunn av uklare styringssystemer.

«Summen av dette bidrar til at materiellsikkerheten ikke blir tilstrekkelig ivaretatt», heter det om FLO IKT.

Ingen alvorlige avvik

I den åpne årsrapporten er det bare noen få enkeltforhold som omtales direkte.

- I årsrapporten prøver jeg å ikke være konkret og nøyaktig. De det gjelder vet om det, sier avdelingsdirektøren.

Les også: Frykter ulovlig innkjøp til «Kongeskipet Norge»

Men blant de få som faktisk omtales, er HV-09 i Bergen (Heimevernsavdelingen i Bergen) som ikke hadde kontroll på våpnene sine da FMT var på tilsynsbesøk.

- Det var ikke noen gode avvik, nei. Med HV-09 brettet opp ermene med en gang vi var ute av porten, sier Nesje.

- Og hadde det vært noen fare, så hadde vi gjort noe med det, sier FMTs sjef. Han viser til at både skyte- og øvelsesforbud i slike tilfelle kan være aktuelt.

- Det er for tiden ingen alvorlige eller kritiske avvik, sier Nesje.