Protestsuksess skaper nytt politisk kaos i Italia

Sentrum-venstre-koalisjonen til Pier Luigi Bersani ser ut til å vinne valget i Italia, ifølge valgdagsmålinger. Foto: Paolo Bona / Reuters / NTB scanpix
Sentrum-venstre-koalisjonen til Pier Luigi Bersani ser ut til å vinne valget i Italia, ifølge valgdagsmålinger. Foto: Paolo Bona / Reuters / NTB scanpix

Sentrum-venstre ligger best an i annetkammeret, mens sentrum-høyre ligger best an i førstekammeret. Italia kan ligge an til kaos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette var fortsatt situasjonen sent mandag kveld da to tredeler av stemmene var talt opp, meldte nyhetsbyrået Reuters.

Pier Luigi Bersani, hans sosialdemokratiske parti PD og deres alliansepartnere så mandag kveld ut til å få flest stemmer i annetkammeret i den italienske nasjonalforsamlingen. Det sikrer dem automatisk minst 55 prosent av mandatene.

Men Bersani trenger flertall også i førstekammeret senatet om han skal kunne danne regjering.

Italia ventet mandag i spenning på resultatet i den folkerike regionen Lombardia, der det viktigste slaget står. Ifølge prognosene var det tidligere statsminister Silvio Berlusconis sentrum-høyre-koalisjon som lå best an.

Les også: Italia velger komiker, Berlusconi eller sosialist

Suksess blir nederlag?

I tillegg til å ha en lang liste med økonomiske problemer å ta tak i, vil regjeringen også få en opprørsk og sterk opposisjon å forholde seg til.

Protestpartiet Femstjernersbevegelsen med komikeren Beppe Grillo i spissen lå an til å gjøre et skarpt valg.

Det gjaldt spesielt i senatet, der hans folk kan komme til å gjøre livet surt for regjeringen, uansett hvilken koalisjon man ender opp med.

Protestbevegelsens suksess kan dermed bli den viktigste grunnen til at Italia heller ikke etter valget klarer å få et styringsdyktig flertall som kan sikre landet en vei ut av krisen.

Den ustabile situasjonen som oppstår, er nettopp hva Italia ikke trenger.

Les også: Valgkampen avrundes i Italia

Nyvalg mulig

Om prognosene innfrir, kan italienerne snart måtte vende tilbake til stemmeurnene igjen for et nyvalg, innrømmer Enrico Letta i PD-ledelsen.

– Dersom ting står seg, vil den nesten nasjonalforsamlingen være umulig å lede, sier Letta ifølge nyhetsbyrået DPA.

Det er ventet at Bersani nå vil prøve å vende seg til avtroppende statsminister og teknokrat Mario Monti for å prøve å få flertall i senatet.

Monti har flere ganger sådd tvil om en allianse med Bersani er mulig, og spørsmålet var mandag om konservative Monti og ekskommunisten Bersani i det hele tatt kunne bli sterke nok sammen. Monti lå nemlig ikke an til å gjøre et særlig godt valg.

Mirakel

Italia trenger en sterk regjering som nå kan ta tak i økonomiske problemer og høy arbeidsledighet og sikre markedets tillit. Og den må ha slagkraft nok til å gjennomføre upopulære innsparinger som kreves fra EU-lederne i Brussel.

– En stabil regjering vil være en form for mirakel, sier Guido Rosa i Italias sammenslutning av utenlandske banker til avisen Financial Times.

Bersani har lovet budsjettdisiplin og kamp mot underskuddene, mens Berlusconi har lovet skattelette.

Det er liten tvil om hva markedet håper på i Italia. Da valgdagsmålingene viste ledelse til Bersani, steg børsen i Milano umiddelbart. Da prognosene snudde i senatet, snudde også børsen.

Reaksjoner

Ethvert tegn på politisk kaos og mangel på handlekraft i eurosonens tredje største økonomi vil raskt skape reaksjoner i markedet og ny usikkerhet om euroens fremtid.

Hvis den politiske situasjonen i Italia gjør det umulig å gjennomføre den upopulære kuttpolitikken Monti startet som teknokratleder, øker faren for at eurosonen igjen mister tillit i finansmarkedene.

Dermed kan renten på statsgjelden til land som Italia, Spania, Irland og Hellas igjen øke.