Ny arvtaker på Cuba

81 år gamle Raul Castro (t.h.) fortsetter i fem nye år som president på Cuba, en post han overtok etter broren Fidel (t.v.) i 2006. Foto: Reuters / NTB scanpix.
81 år gamle Raul Castro (t.h.) fortsetter i fem nye år som president på Cuba, en post han overtok etter broren Fidel (t.v.) i 2006. Foto: Reuters / NTB scanpix.

President Raul Castro har blitt gjenvalgt til det han lover blir hans siste periode ved makten. Samtidig har han utnevnt en 52 år gammel politisk arvtaker som skal sikre kommunismens fremtid på Cuba etter 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette blir min siste periode, sa Castro (81), etter at parlamentsmedlemmene i nasjonalforsamlingen valgte ham søndag. Samtidig navnga han en ny nummer to i regimet, visepresident Miguel Diaz-Canel, melder AFP.

Castro sier han ble valgt for å «forsvare, vedlikeholde og fortsette å perfeksjonere sosialismen – ikke for å ødelegge den», og la til at hans økonomiske reformer vil skape et «et mer rettferdig, men mindre egalitært samfunn».

Les også: Raul Castro vil reformere Cubas økonomi

Siste periode

Valget av Diaz-Canel, en tidligere militæroffiser og professor fra Villa Clara som har representert presidenten ved utenlandsreiser de siste månedene, «markerer et endelig skritt i utvelgelsen av landets fremtidige lederskap, gjennom den langsomme og ordnede overføringen av sentrale lederverv til nye generasjoner», sier Castro.

Miguel Diaz Canel. Foto: Scanpix/AP.Miguel Diaz Canel. Foto: Scanpix/AP.

Endringene er i tråd med en avgjørelse kommunistpartiet fattet i fjor om å begrense perioden presidenten kan sitte til ti år. Raul Castro når denne grensen 24. februar 2018.

Raul Casto ble Cubas interimpresident da Fidel ble syk i 2006. Han ble formelt innsatt som president i 2008. Gjennom den kalde krigen og i mer enn to tiår etter den har USA forsøkt å isolere Cuba for å presse landet til demokratisk endring.

Les også: Nå kan kubanerne endelig reise fritt

Handelsboikott

I 1962 innførte USA en full handelsboikott mot Cuba, det eneste landet i Amerika med et ettpartis kommunistregime, for å presse den kommunistiske øya til å åpne seg økonomisk og demokratisk. Cuba ser nå ut til å ha planene klare for et nytt lederskap, såfremt landet kan fortsette å holde sin dysfunksjonelle økonomi ved like samtidig som man holder liv i regimet.

Cuba er avhengig av bistand fra oljenasjonen Venezuela og har hittil ikke funnet egne oljereserver, skjønt enkelte eksperter sier det finnes råolje utenfor landets kyst i den meksikanske gulfen.

Skjebnen og fremtiden til det kubanske regimet avhenger også av helsen til Venezuelas president Hugo Chavez, Cubas viktigste økonomiske støttespiller og politiske allierte, som er i rekonvalesens etter kreftbehandling. Det finnes ingen garanti for at hans etterfølger vil gi like mye til den kubanske økonomien som Chavez.

Les også: Hugo Chávez hjemme i Venezuela

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden