Første kvinnelige president tatt i ed i Sør-Korea

Park Geun-hye ble mandag innsatt som ny president i Sør-Korea. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Park Geun-hye ble mandag innsatt som ny president i Sør-Korea. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Park Geun-Hye ble Sør-Koreas første kvinnelige president mandag. Hun lover nulltoleranse for nordkoreanske provokasjoner, og krever at regimet i Pyongyang umiddelbart «går bort fra sine kjernefysiske ambisjoner».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som leder for Asias fjerde største økonomi står Park, den 61 år gamle datteren til den tidligere militære lederen Park Chung-Hee, overfor utfordringer med avtakende vekst og økende velferdskostnader i et av verdens samfunn med raskest aldrende befolkning.

Hun ble tatt i ed mindre enn to uker etter at Nord-Korea gjennomførte sin tredje atomprøvesprengning.

Hauker styrket

Etter seremonien krevde Park at regimet i Pyongyang «umiddelbart går bort fra sine kjernefysiske ambisjoner» og igjen slutter seg til det internasjonale samfunn.

Les også: Nord-Korea truer med «endelig ødeleggelse» av sør

– Nord-Koreas atomprøvesprengning nylig er en utfordring for overlevelsen og fremtiden til det koreanske folk, og det bør ikke finnes tvil om at det største offeret ikke vil være andre enn Nord-Korea selv, sier hun.

– Jeg vil ikke tolerere noen handlinger som truer livene til vårt folk og sikkerheten til vår nasjon, sier Park, samtidig som hun lover å føre en politikk med sikte på å bygge tillit med Nord, som lovet i hennes valgkamp.

– Jeg vil gå frem skrittvis på grunnlag av troverdig avskrekking, legger hun til.

Les også: Atomsmell for ny president

Observatører sier hennes valgmuligheter vil bli begrenset av de internasjonale reaksjonene mot Nord-Koreas atomprøvesprengning 12. februar. Prøvesprengningen har styrket selvtilliten til hauker i hennes konservative regjeringsparti, som er motstandere av nærmere kontakt med Nord.

Militærdiktator

Mandagens to og en halv timer lange innsettelsesseremoni, avholdt på en kjølig og overskyet morgen, inkluderte en musikalsk oppvarming der den koreanske rapperen Psy fremførte sin globale hit «Gangnam Style».

Park kommer til makten litt over 50 år etter at faren hennes, en ihuget antikommunist, kom til makten ved militærkupp. Park Chung-Hee regjerte med jernhånd de neste 18 årene frem til han ble offer for et attentat.

Han er fremdeles en splittende skikkelse, som har høstet anerkjennelse for å ha hentet landet ut av fattigdom, men er avskydd for menneskerettsbruddene under hans regime.