Sykehusene klarer ikke følge loven for kreft-ventetid

Sykehusene klarer ikke følge loven for kreft-ventetid
Sykehusene klarer ikke følge loven for kreft-ventetid

Halvparten av helseforetakene på Østlandet og Sørlandet gir kreftpasienter systematisk feil frist for helsehjelp. – Det er umulig å følge lovverket, sier leder ved Oslo universitetssykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere sykehus bryter systematisk loven når de mottar henvisninger med personer som har mistenkes å ha tarmkreft, ifølge et tilsyn gjennomført av Fylkesmannen, skriver Aftenposten.

Pål-Dag Line, assisterende leder ved kreft-, kirurgi- og transplantasjonsklinikken på Oslo universitetssykehus (OUS), sier det nesten er umulig for dem å overholde de lovpålagte tidsfristene.

Han trekker fram dårlige datasystemer og dårlig samarbeid mellom sykehusene som noe av årsaken til problemet.

– Når vi ikke lykkes med å innhente fristen fra sykehuset som henviser pasienten til oss, må vi sette den basert på det vi mener er medisinsk forsvarlig. Det betyr at vi tar alle kreftinngrep så fort som mulig i stedet for å styre etter den lovpålagte fristen, sier Line til avisen.

Hovedtillitsvalgt og overlege ved OUS, Christian Grimsgaard, mener sykehuset bevisst har unnlatt å rydde opp i saken fordi det vil avdekke mange fristbrudd og ødelegge sykehusets statistikk.

– Samtidig er det veldig vanskelig for sykehuset å leve opp til loven. Riktig dato står ikke på henvisningene vi får inn, slik at vi må hente dem inn manuelt, sier han.

Under tilsynet til fylkesmannen ble det funnet ulovlig praksis ved fire av de åtte helseforetakene som ble gransket på Østlandet og Sørlandet. Disse var Sørlandet sykehus, Oslo universitetssykehus, Vestfold sykehus og Vestre Viken.

Personvernpolicy