Nytt sars-lignende virus smitter mellom mennesker

Nytt sars-lignende virus smitter mellom mennesker
Nytt sars-lignende virus smitter mellom mennesker

En tredje person i Storbritannia har pådratt seg et nytt sars-lignende virus. Pasienten er etter alt å dømme smittet av et annet menneske, ifølge britiske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over hele verden er helsemyndigheter på vakt for det nye coronaviruset, NcoV. Til nå er det konstatert elleve tilfeller, og av disse har fem dødd. De fleste smittede hadde nylig besøkt land i Midtøsten.

To av de tre pasientene i Storbritannia tilhører samme familie. To av tilfellene er påvist i løpet av den siste uken.

Les også: Advarer mot smittsom hundekreft

NcoV ble kjent etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) sendte ut en advarsel i september i fjor. Advarselen gikk ut på at en mann fra Qatar var smittet av et virus som tidligere ikke var påvist i mennesker. Mannen hadde nylig vært i Saudi-Arabia.

Viruset tilhører samme familie som den alvorlige luftveisinfeksjonen sars, som dukket opp i Kina i 2002. Om lag 8.000 mennesker fikk påvist viruset, og hver tiende pasient døde av sykdommen.

Les også: Dyrevernalliansen frykter salmonella-dødsfall

Både Sars og det nye viruset gir alvorlig luftveisinfeksjon, feber, hoste og pusteproblemer.

Det britiske folkehelseinstituttet HPA opplyste onsdag at den hittil siste pasienten er bosatt i Storbritannia, og at vedkommende har ikke vært ute på reise den siste tiden. Pasienten er nå under intensivbehandling på et sykehus i Birmingham.

– Nye bekreftede infeksjoner som følge av coronavirus hos en person som ikke har vært på reise i Midtøsten, tyder på at det har oppstått smitte fra person til person, og at det skjedde i Storbritannia, sier John Watson, som leder HPAs avdeling for luftveissykdommer.

Les også: Advarer mot «antibiotika-apokalypse»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden