Stoltenberg skjerper tonen mot Høyre

OFFENSIV: Jens Stoltenberg under Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo tirsdag ettermiddag. (Foto: NTB scanpix)
OFFENSIV: Jens Stoltenberg under Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo tirsdag ettermiddag. (Foto: NTB scanpix)

– Vi står ved et veiskille når det gjelder helse, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Han mener Høyres finansiering av private vil svekke de offentlige sykehusene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ved forrige valg var det skole, nå er det helse. Vi må stanse kommersialiseringen og privatiseringen av helsevesenet, sa statsministeren da han onsdag holdt sin tale for Arbeiderpartiets landsstyremøte.

Litt mindre enn sju måneder før høstens valg valgte Stoltenberg å gå til angrep på Høyres sykehuspolitikk.

– Vi vil få en todeling av helsevesenet, og de offentlige sykehusene vil bli svekket. Det er ikke bra, sier Stoltenberg.

Han sier at han opplever et massivt angrep på sykehusene fra partiene på borgerlig side, og mener at de gir en gal beskrivelse av totalbildet.

– Vi må svare på Høyres kritikk og ta til motmæle mot deres nye modell for finansiering av private sykehus. Denne modellen betyr at de får penger av den samme potten som nå går til de offentlige sykehusene, uten at det blir mer penger i potten, sier Stoltenberg.

Han mener at dette ikke vil føre til kortere køer, men dårligere behandling ved mange offentlige sykehus.

Les også: Stoltenberg advarer mot borgerlig budsjettriksing

Angrep eller forsvar

Statsministeren advarer velgerne mot å tro at det ikke er noen forskjell på Arbeiderpartiets og Høyres politikk. Men den dårlige oppslutningen på meningsmålingene tyder på at velgerne ikke støtter opp om Stoltenbergs modell.

– Det er min oppgave å få fram forskjellene. Vi opplever at Høyre angriper det offentlige helsevesenet med sin finansieringsmodell, da må vi ta til motmæle og forsvare vår politikk, sier Stoltenberg.

For Ap-lederen blir de tre viktigste sakene i valgkampen arbeid, kunnskap og helse og omsorg.

Les også: Stoltenberg: Oljen ingen evig garanti

Tre veivalg

– Disse sakene viser klart forskjellen mellom oss og høyresiden. Dette er de tre viktigste veivalgene for å ta dette samfunnet videre, og det kommer til å bli viktige saker i valgkampen, sa han da han åpnet andre dag av Arbeiderpartiets landsstyremøte.

Han innledet med å si at suksessoppskriften for Norge har resultert i at vi er det landet i verden som har høyest verdiskaping og samtidig den jevneste fordeling mellom fattige og rike i samfunnet.

– For oss som er sosialdemokrater, er dette en selvfølge, men våre motstandere mener motsatt. De mener at man må gi mest til de som har mest fra før, for å kunne skape mer. Det er feil. Vi må dele mest mulig likt, for å kunne skape mer, sa Stoltenberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden