LO-leder Roar Flåthen om EØS:– Nå vrir de seg som ormer borte i NHO

Fornøyd med ESA, men: - EFTA-domstolen avgjør. Så har du alle disse juristene som sitter nede i Brussel som skal finne på noe hele tida, ESA, sier LO-leder Roar Flåthen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Fornøyd med ESA, men: - EFTA-domstolen avgjør. Så har du alle disse juristene som sitter nede i Brussel som skal finne på noe hele tida, ESA, sier LO-leder Roar Flåthen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– EØS-avtalen har ikke svekket norske arbeidslivsregler. Tvert imot gjør vikarbyrådirektivet at utenlandsk arbeidskraft blir for dyr for NHO. Den store faren er en borgerlig regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sa LO-leder Roar Flåthen da han mandag presenterter innstillinger fra LO-ledelsen til handlingsprogrammet som LO-kongressen skal vedta i mai.

På forhånd var det spenning om hva LO-sekretariatet ville lande ned på i spørsmålet om EØS-avtalens innflytelse på norsk arbeidsliv. LOs største forbund, Fagforbundet, mener LO må kreve å hive ut EØS-avtalen fra arbeidslivet.

Men Fagforbundets leder Jan Davidsen droppet møtet i LO-sekretariatet mandag. Resultatet ble formuleringer som beholder EØS fullt ut i arbeidslivet, men forutsetter at nytt EU-lovverk ikke skal få lov til å bryte med norske forpliktelser i internasjonale konvensjoner.

Les også: LO-toppene freder EØS-avtalen

– Dramatiske endringer

– Ingenting i EØS har til nå begrenset våre muligheter, selv om arbeidsgiversiden har forsøkt seg, sier LO-lederen.

– Med den arbeidslivspolitikken de står for, er en borgerlig regjering en mye større trussel enn EØS-avtalen, mener Roar Flåthen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En borgerlig regjering kan bety dramatiske endringer i forhold til norske arbeidstakere, selv om de prøver å tåkelegge, advarer LO-toppen.

– Vi har nå Europas beste lover for å sikre mot sosial dumping. Fjerner de begrensningene i arbeidsmiljøloven om når du kan bruke midlertidige ansatte, vikarer og bruke innleid arbeidskraft, er det klart vi får et mye dålrigere utgangspunkt. Det er ikke et spørsmål om EØS, men om norsk politikk, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke vi som har problemer med EUs vikarbyrådirektivet nå. Det er norske arbeidsgivere. Diskusjonen er at den utenlandske arbeidskrafta blir for dyr. Nå vrir de seg som ormer borte i NHO fordi likebehandlingsprinsippet har snudd debatten på hodet, sier Flåthen.

Krever skjerping

LO-sekretariatet er altså fornøyd med hvordan EØS har virket på norsk arbeidsliv så langt, men fremmer flere forslag om å styrke lovverket ytterligere:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fortsatt ting vi mener vi må få endringer på, blant annet å få det enklere å allmenngjøre tariffavtaler. Kravene til dokumentasjon har vært en betydelig skranke, sier Flåthen.

– Vi ønsker å stramme inn anbudsreglene så en ikke skal ha anbudskonkurranse i flere enn tre ledd. Jo lenger ut du går i kjeden, jo vanskeligere blir det å sikre seriøsitet, fortsetter han.

– Vi vil ha tryggere ansettelsesforhold med mer vekt på faste ansettelser. En lokal fagforening bør kunne gå til søksmål ved innleie og midlertidige ansettelser, sier Roar Flåthen.

– EU har forrang

EU-kommisjonen har allerede slått fast i ABC Nyheter at dersom norske lover og EØS-avtalen kommer i konflikt med hverandre, er det EU-reglene som ifølge protokoll 35 i EØS-avtalen har forrang.

Les også: EU sier nei til LO-kompromiss

Hva sier du til det, Flåthen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå har en del saker vært oppe for EFTA-domstolen, med påstand om at ting ikke er i tråd med EØS-avtalen. Så langt har de ikke vunnet frem. Så er det en sak som går for Høyesterett nå. Selv den saken går for norsk rett. Ikke fordi EU har tatt dette opp, men fordi arbeidsgivere prøver å bruke EØS til å undergrave norske lønns- og arbeidsvilkår, svarer LO-lederen.

Vedgår at EFTA-domstol avgjør

Hvem mener du har myndighet til avgjøre uenigheter mellom norsk arbeidslivspolitikk og EØS?

– I alle EØS-relevante spørsmål er det EFTA-domstolen. Så har du alle disse juristene som sitter nede i Brussel og finner på noe hele tiden; ESA. Men vi må jo konstatere at EØS-avtalen så langt har vært håndterbart for Norge, svarer Flåthen.

– Vi har hatt full råderett for naturressurser og hele arbeidslivsområdet står seg jo. I motsetning til mange andre land som går over fra tariffavtale til lovbestemte minstelønner, så har vi et annet utgangspunkt, nemlig tariffavtalene, sier Roar Flåthen.