Meny

Mor og sønn dømt for dyremishandling:

– Denne saken er helt grusom

DØMT: Denne uken ble en mor og sønn dømt for dyremishandling i Oslo tingrett. Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge synes straffen de to fikk er altfor mild. Arkivfoto: NTB scanpix / Dyrebeskyttelsen
DØMT: Denne uken ble en mor og sønn dømt for dyremishandling i Oslo tingrett. Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge synes straffen de to fikk er altfor mild. Arkivfoto: NTB scanpix / Dyrebeskyttelsen

28-åring mishandlet to hunder. En valp døde av skadene. – En grusom sak, sier Dyrebeskyttelsen som mener straffen er altfor mild.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 28 år gamle Oslo-mannen ble først fratatt en hund etter at han hadde mishandlet den. Moren syntes synd på ham og kjøpte en ny hund til ham. Kort tid etter døde valpen etter å ha blitt utsatt for grov vold.

Denne uken ble de to dømt i Oslo tingrett. 28-åringen ble dømt til 120 dagers fengsel og mistet retten til å ha hund på ubestemt tid. Dommen omfatter i tillegg fire tilfeller der han ble tatt med små mengder narkotika.

Bakgrunn: Mann tiltalt for mishandling av hunder

Dømt for ikke å ha grepet inn

Moren ble dømt til 21 dagers betinget fengsel for grov uaktsomhet ved ikke å ha grepet inn i dyremishandlingen, men i stedet å ha overlatt ham en ny valp til tross for at hun må ha forstått at sønnen mishandlet hundene. Hun mistet retten til å ha hund i ett år, melder Aftenposten.

– Denne saken er helt grusom. Vi har sett andre veldig stygge saker tidligere, men denne er veldig alvorlig. Vi mener at dommen er altfor lav, sier Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge til ABC Nyheter.

– Dyr er liv, de føler smerte og redsel. Det er grusomt at eierne slipper unna med så lav straff for så alvorlig mishandling, fortsetter hun.

Krogstad viser til at mannen i fremtiden vil kunne få mulighet til å eie hund igjen, noe som er opp til Mattilsynet å avgjøre.

– Han burde bli fradømt retten til å eie dyr i all fremtid. Det er en veldig stygg sak som viser holdningen han har overfor dyr. Vi mener han ikke er skikket til å ha dyr, sier hun.

Les også: Nye grufulle pelsdyr-avsløringer

Blødning i øynene, rifter og sår

I september 2011 ble politiet tilkalt til en adresse på Majorstuen. En nabo hadde ringt politiet to ganger og meldt at det hørtes ut som et dyr ble mishandlet i naboleiligheten. Der fant politiet 28-åringen og en skadet rottweiler.

Hunden ble tatt med til veterinær som slo fast at skadene kom som følge av mishandling. Det ble i løpet av tre måneder blant annet registrert blødninger i begge øynene, dårlig allmenntilstand, skader i ørene og på nesen, mulig hjernerystelse, hovent ansikt, rifter og sår, skriver Aftenposten.no.

Hunden ble fratatt 28-åringen, som samtykket til dette.

Les også: Fortsatt lov med elefanter på norske sirkus

Verste hundemishandling veterinærene har sett

Tre uker senere kjøpte mannens mor en ny hund til ham. Etter to uker måtte valpen til veterinær med en skadd fot. En uke senere kom den inn med skader på nesen. 16 dager etter var valpen død.

Obduksjonen viste blant annet blødning i hjernen, andregrads forbrenning, flere ribbensbrudd, både nye og eldre, sårskader i endetarmen og vann i lungene, ifølge Aftenposten.

I retten skal 28-åringen ha sagt at han ikke kunne forklare alle skadene. I stedet hevdet han at hunden døde da han mistet den over et gelender slik at den falt to etasjer ned. Han sa at ribbena kanskje brakk da han forsøkte hjertemassasje for å gjenopplive hunden.

Veterinæren som obduserte valpen så helt bort fra at skadene kunne skyldes uhell, og foreslo anmeldelse.

Obdusentens overordnede fortalte i retten at veterinærene ved Veterinærhøgskolen aldri før hadde sett en hund som var utsatt for så alvorlig mishandling.

Både 28-åringen og moren vil i løpet av kommende uke ta stilling til om de skal anke dommen fra Oslo tingrett.

Les også: Matet gigantisk slange med kattunger

– Viser at mishandling kan få konsekvenser

Selv om Dyrebeskyttelsen mener straffen er for mild, ser de det som positivt at saken kom opp for retten og at eieren ble domfelt, da dette kan ha en preventiv effekt.

– Vi opplever ofte at saker vi anmelder blir henlagt «på grunn av bevisets stilling». Dette er svært beklagelig. I så måte er det godt at denne saken ble tatt tak i og kom opp for retten, og eier ble domfelt. Det viser at mishandling av dyr kan få konsekvenser selv om dyrene ikke kan si selv hva de blir utsatt for, sier Linn Krogstad.

Hun mener det er vanskelig å si hvor ofte dyr blir mishandlet i Norge, og tror det kan være store mørketall på dette området.

– Mishandling er noe som veldig mange blander med vanskjøtsel, det er to forskjellige ting. I denne saken er det snakk om vold mot dyr. Vi ser vanskjøtsel oftere enn vold mot dyr. Det er vanskelig å si hvor ofte dyr blir utsatt for vold.

Les også: - Å herre. Hun fant den levende begravet

Har plikt til å melde fra ved mistanke

Krogstad understreker at Dyrevelferdsloven slår fast at man har plikt til å melde fra dersom man mistenker at dyr blir utsatt for mishandling eller dårlig stell.

– I enkelte tilfeller, hvis man ser mishandling ute, så kan det være slik at det som skjer hjemme er verre. Så meld ifra, oppfordrer hun.

Ved mistanke kan man varsle politiet eller Mattilsynet. Sistnevnte har en egen varslingsfunksjon på sine nettsider.

Les også:

Skjenket hund full på bar

Mishandling av sirkuselefanter fanget opp på video

Mistet retten til å ha dyr

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England
Siste nytt
19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England
Populært