Mor og sønn dømt for dyremishandling:– Denne saken er helt grusom

DØMT: Denne uken ble en mor og sønn dømt for dyremishandling i Oslo tingrett. Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge synes straffen de to fikk er altfor mild. Arkivfoto: NTB scanpix / Dyrebeskyttelsen
DØMT: Denne uken ble en mor og sønn dømt for dyremishandling i Oslo tingrett. Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge synes straffen de to fikk er altfor mild. Arkivfoto: NTB scanpix / Dyrebeskyttelsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

28-åring mishandlet to hunder. En valp døde av skadene. – En grusom sak, sier Dyrebeskyttelsen som mener straffen er altfor mild.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 28 år gamle Oslo-mannen ble først fratatt en hund etter at han hadde mishandlet den. Moren syntes synd på ham og kjøpte en ny hund til ham. Kort tid etter døde valpen etter å ha blitt utsatt for grov vold.

Denne uken ble de to dømt i Oslo tingrett. 28-åringen ble dømt til 120 dagers fengsel og mistet retten til å ha hund på ubestemt tid. Dommen omfatter i tillegg fire tilfeller der han ble tatt med små mengder narkotika.

Bakgrunn: Mann tiltalt for mishandling av hunder

Dømt for ikke å ha grepet inn

Moren ble dømt til 21 dagers betinget fengsel for grov uaktsomhet ved ikke å ha grepet inn i dyremishandlingen, men i stedet å ha overlatt ham en ny valp til tross for at hun må ha forstått at sønnen mishandlet hundene. Hun mistet retten til å ha hund i ett år, melder Aftenposten.

– Denne saken er helt grusom. Vi har sett andre veldig stygge saker tidligere, men denne er veldig alvorlig. Vi mener at dommen er altfor lav, sier Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dyr er liv, de føler smerte og redsel. Det er grusomt at eierne slipper unna med så lav straff for så alvorlig mishandling, fortsetter hun.

Krogstad viser til at mannen i fremtiden vil kunne få mulighet til å eie hund igjen, noe som er opp til Mattilsynet å avgjøre.

– Han burde bli fradømt retten til å eie dyr i all fremtid. Det er en veldig stygg sak som viser holdningen han har overfor dyr. Vi mener han ikke er skikket til å ha dyr, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nye grufulle pelsdyr-avsløringer

Blødning i øynene, rifter og sår

I september 2011 ble politiet tilkalt til en adresse på Majorstuen. En nabo hadde ringt politiet to ganger og meldt at det hørtes ut som et dyr ble mishandlet i naboleiligheten. Der fant politiet 28-åringen og en skadet rottweiler.

Hunden ble tatt med til veterinær som slo fast at skadene kom som følge av mishandling. Det ble i løpet av tre måneder blant annet registrert blødninger i begge øynene, dårlig allmenntilstand, skader i ørene og på nesen, mulig hjernerystelse, hovent ansikt, rifter og sår, skriver Aftenposten.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hunden ble fratatt 28-åringen, som samtykket til dette.

Les også: Fortsatt lov med elefanter på norske sirkus

Verste hundemishandling veterinærene har sett

Tre uker senere kjøpte mannens mor en ny hund til ham. Etter to uker måtte valpen til veterinær med en skadd fot. En uke senere kom den inn med skader på nesen. 16 dager etter var valpen død.

Obduksjonen viste blant annet blødning i hjernen, andregrads forbrenning, flere ribbensbrudd, både nye og eldre, sårskader i endetarmen og vann i lungene, ifølge Aftenposten.

I retten skal 28-åringen ha sagt at han ikke kunne forklare alle skadene. I stedet hevdet han at hunden døde da han mistet den over et gelender slik at den falt to etasjer ned. Han sa at ribbena kanskje brakk da han forsøkte hjertemassasje for å gjenopplive hunden.

Veterinæren som obduserte valpen så helt bort fra at skadene kunne skyldes uhell, og foreslo anmeldelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obdusentens overordnede fortalte i retten at veterinærene ved Veterinærhøgskolen aldri før hadde sett en hund som var utsatt for så alvorlig mishandling.

Både 28-åringen og moren vil i løpet av kommende uke ta stilling til om de skal anke dommen fra Oslo tingrett.

Les også: Matet gigantisk slange med kattunger

– Viser at mishandling kan få konsekvenser

Selv om Dyrebeskyttelsen mener straffen er for mild, ser de det som positivt at saken kom opp for retten og at eieren ble domfelt, da dette kan ha en preventiv effekt.

– Vi opplever ofte at saker vi anmelder blir henlagt «på grunn av bevisets stilling». Dette er svært beklagelig. I så måte er det godt at denne saken ble tatt tak i og kom opp for retten, og eier ble domfelt. Det viser at mishandling av dyr kan få konsekvenser selv om dyrene ikke kan si selv hva de blir utsatt for, sier Linn Krogstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener det er vanskelig å si hvor ofte dyr blir mishandlet i Norge, og tror det kan være store mørketall på dette området.

– Mishandling er noe som veldig mange blander med vanskjøtsel, det er to forskjellige ting. I denne saken er det snakk om vold mot dyr. Vi ser vanskjøtsel oftere enn vold mot dyr. Det er vanskelig å si hvor ofte dyr blir utsatt for vold.

Les også: - Å herre. Hun fant den levende begravet

Har plikt til å melde fra ved mistanke

Krogstad understreker at Dyrevelferdsloven slår fast at man har plikt til å melde fra dersom man mistenker at dyr blir utsatt for mishandling eller dårlig stell.

– I enkelte tilfeller, hvis man ser mishandling ute, så kan det være slik at det som skjer hjemme er verre. Så meld ifra, oppfordrer hun.

Ved mistanke kan man varsle politiet eller Mattilsynet. Sistnevnte har en egen varslingsfunksjon på sine nettsider.

Les også:

Skjenket hund full på bar

Mishandling av sirkuselefanter fanget opp på video

Mistet retten til å ha dyr