Åpen for alle - alltid

Geneknologi-selskap med GMO-laks:Har konstruert genmodifisert laks som vokser dobbelt så fort

Vokser til markedsstørrelse på halve tida: Laksen fra AquaBounty Technologies. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Vokser til markedsstørrelse på halve tida: Laksen fra AquaBounty Technologies. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet AquaBounty i USA har laget en genmodifisert laks som når markedsstørrelse på halve tida. Nå roper norske Utviklingsfondet varsku.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunne du tenke deg å spise genmodifisert laks som har vokst til kommersiell størrelse dobbelt så fort som sine artsfrender?

Med hovedkontor i Boston og anlegg i Canada har genteknologi-selskapet AquaBounty laget en genmodifisert hybrid av atlantisk laks, som har den egenskapet, og nå er oppe til godkjenning hos myndighetene i USA.

Selskapet karakteriserer denne genmodifiserte organismen, GMO'en, som har fått satt inn et spesielt vokse-gen, som bærekraftig. GMO-laksen er gjort steril og kan dermed ikke spre sine gener til villaks.

Første GMO-dyr på tallerkenen?

Utviklingsfondet er ikke med på denne hyggelige beskrivelsen av oppfinnelsen.

Om laksen blir tillatt, blir dette det aller første genmodifiserte dyret vi kan få på vår middagstallerken, skriver Utviklingsfondet i en pressemelding.

- Laksen er genmodifisert til å vokse fortere, og selskapet påstår derfor at fisken vil bidra til å mette en sulten verden. Det er frekt av GMO-industrien i å skyve verdens fattige foran seg. Denne laksen er et skoleeksempel på hvorfor genmodifisering er et blindspor å satse på for å brødfø verden, sier rådgiver Bell Batta Torheim i Utviklingsfondet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På grønnsaksfronten er GMO-maten allerede innført for lengst ute i Europa og verden.

Les: Forbudt i Norge - full rulle i Sverige

Anklager om misdannelser

Utviklingsfondets rapport hevder at vurderingene som er gjort av helserisikoen ved denne fisken, er for dårlig. Rapporten mener også at mye av GMO-fisken lider på grunn av misdannelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten advarer Utviklingsfondet om at GMO-laksen er en alvorlig trussel mot villaksen når oppdrettslaksen rømmer.

- Hvordan kan rømt GMO-laks være en trussel mot villaksen, når de er sterile?

- De er ikke ordentlig sterile. Anslagsvis 5 prosent av GMO-rognen som produseres, vil ikke være sterile, sier Bell Batta Torheim til ABC Nyheter.

Les også: Urolige for rømt norsk oppdrettslaks

- Heller friskt enn raskt

- Genmodifiseringen av laks er dyreplageri ved at GMO-laks i langt større grad er deformert og har helseproblem. Dessuten er det helt unødvendig å forbedre vekstraten. Det viktigste i fiskeavl, som annen dyreavl, er fokus på å få friske dyr, god kvalitet på kjøttet og dyrevelferd, skriver Torheim i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nei takk, sier fiskeoppdretterne

Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) slår fast at genmodifisert laks er helt uaktuelt å ta i bruk i norsk havbruksnæring.

- Vi er organisert i den internasjonale organisasjonen for lakseoppdrett, ISFA. Der har vi gjort et vedtak der vi avviser bruk av genmodifisert laks. Etter hva vi kjenner til, er det ingen selskaper som tenker på å bruke denne laksen. For norsk laksenæring er ikke dette et tema i det hele tatt, sier Kvistad.

FHL er derimot åpne for å ta i bruk genmodifisert fôr til norske oppdrettsanlegg. Oganisasjonen har søkt om og fått godkjent bruk av GMO-fôrråstoffer. Næringa har likevel ikke benyttet seg av dette av hensyn til norsk laks sitt rykte i markedet.

- Hva mener FHL nå om bruk genmodifisert fôr?

- Det er ikke aktuelt i dag. Vi forholder oss det myndighetene bestemmer. Bransjen har søkt om og fått godkjent genmodifiserte råvarer. Men vi ønsker så langt ikke å bruke disse. Skal GMO-fôr tas i bruk, må laksen merkes med dette, sier Kvistad.

Les om GMO-laksen hos AquaBounty

Les Utviklingsfondets rapport om GMO-laks