Dronning Beatrix abdiserer:

Klart for konge i Nederland

Nederlands dronning Beatrix kunngjorde mandag at hun abdiserer til fordel for kronprins Willem-Alexander. Foto: NOS/Handout (EPA)
Nederlands dronning Beatrix kunngjorde mandag at hun abdiserer til fordel for kronprins Willem-Alexander. Foto: NOS/Handout (EPA)

Nederland får sin første konge på mer enn hundre år når Nederlands dronning Beatrix abdiserer 30. april.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dronning Beatrix:

* Navn: Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau.

* Født: 31. januar 1938.

* Datter av dronning Juliana og prins Bernhard.

* Innsatt som dronning 30. april 1980.

* Var gift med den tyske diplomaten Claus von Amsberg. Han døde i 2002.

* Barn: prins Willem-Alexander, prins Johan Friso, prins Constantijn.

(Kilde: Ritzau)

Dronningen kunngjorde i en fjernsynstale mandag kveld at hun vil overlate tronen til sin eldste sønn kronprins Willem-Alexander (45). Han er nå klar for oppgaven, fastslo hun.

– Ansvaret for vårt land må nå ligge i en ny generasjons hender, sa dronning Beatrix.

I den tre minutter lange talen takket hun også for den tillit hun er blitt vist i sine år som monark.

Tradisjon

I motsetning til i skandinaviske monarkier er det tradisjon i Nederland for at statsoverhodet abdiserer og overlater makten til neste generasjon.

– Derfor er det ikke overraskende at hun abdiserer. Overraskelsen er at det kommer nå, sier NTBs mangeårige kongereporter Wibecke Lie.

Les også: - Den norske og den nederlandske kongefamilien er nære venner

I talen begrunnet dronningen sin beslutning med at hun 31. januar fyller 75 år, og at det nederlandske monarkiet samtidig fyller 200 år i år.

Dronningen sa også at hun hadde tenkt over saken i flere år.

– Det var en del spekulasjoner da dronning Beatrix fylte 70 år om at hun da ville overlate ansvaret til neste generasjon. Kanskje er det ingen annen grunn nå enn at hun mener tiden er inne, og at det er riktig å gjøre det nettopp på et tidspunkt der det ikke har vært spekulasjoner, sier Lie.

Lang dronningrekke

Kronprins Willem-Alexander overtar som monark 30. april, datoen som hvert år markeres som «dronningdagen» i Nederland.

Nederland har helt siden 1890 hatt en dronning som statsoverhode, og Willem-Alexander blir den første kongen siden Vilhelm III.

Les også: - Hele Nederland føler med kongefamilien

Dronning Beatrix overtok selv som monark 30. april 1980 da hennes mor, dronning Juliana, abdiserte.

– Og også Beatrix' bestemor, dronning Wilhelmina, som også var regjerende dronning, abdiserte. Det gjorde hun i 1948, sier historiker Lars Hovbakke Sørensen til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Det var dronning Wilhelmina som startet tradisjonen med å abdisere. Hun forlot posten i kjølvannet av offentlig kritikk.

Populær

Dronning Beatrix er en svært populær dronning, og det har ikke vært noe krav i folket om at hun skulle gå av.

– Også kronprins Willem-Alexander er populær. Jeg tror han kommer til å bli en god konge. Og han har en kone, Maxima, som er fantastisk populær. De to er gode venner med vårt kronprinspar. Det er tette forbindelser mellom den norske og den nederlandske kongefamilien, påpeker Lie.

Les også: Hallinger gravde frem nederlandsk prins

Sørensen påpeker at dronning Beatrix er blitt kritisert for sitt ekteskap med den tyske diplomaten Claus von Amsberg, som i sin ungdom var medlem av Hitlerjugend.

Dronningen har også vært mer engasjert i politikken enn vanlig.

– Hun har især uttalt seg svært kontroversielt og positivt om Nederlands rolle i den europeiske integrasjonsprosessen, sier Sørensen.

Sønn i koma

Det nederlandske kongehuset ble rammet av en tragedie da dronningens neste eldste sønn, prins Johan Friso, i februar i fjor ble kritisk skadd i en skiulykke. Han ligger fremdeles i koma.

– Dette kan jo være en medvirkende årsak til at dronning Beatrix nå velger å overlate tronen til kronprins Willem-Alexander. Hun må jo ha hatt et forferdelig traumatisk liv etter at sønnen ble utsatt for ulykken, sier Lie.

Personvernpolicy