Ønsker Osama bin Laden ble tatt i live

Som den første med minoritetsbakgrunn fikk SVs Akhtar Chaudhry plass i Stortingets presidentskap. Til høsten forsvinner han fra parlamentet, men utelukker ikke et comeback. Foto: NTB scanpix
Som den første med minoritetsbakgrunn fikk SVs Akhtar Chaudhry plass i Stortingets presidentskap. Til høsten forsvinner han fra parlamentet, men utelukker ikke et comeback. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets eneste muslim, SVs Akhtar Chaudhry, er rystet etter terrorhandlingene i Algerie. Men han ser helst at terroristene stilles for retten, og mener USA helst skulle tatt sin hovedfiende, Osama bin Laden, i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

STORTINGET (ABC NYHETER): - Forskrudde mennesker finnes overalt. De finnes i alle farger, med alle slags religioner og med all slags etnisitet.

Akhtar Chaudhry (51) er stortingspresidenten som fortsatt vikarierer som t-banefører, og som - etter å ha blitt vraket av Oslo SV - om få måneder forlater Stortinget.

Men det er ikke flertallet på nominasjonsmøtet, utvalgte stortingsrepresentanter eller sporveien som får sitt pass påskrevet av ham: Det er de unge norske islamistene som har samlet seg rundt blant andre Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad.

- Vi tok nynazistene da de brøt loven, og vi må også ta disse når de bryter loven. Men vi hadde også dialog med de som ville ut av det. Har vi en annen løsning for disse ungdommene?, spør han.

- De sender fortvilelse

ABC Nyheter møter visepresidenten tilfeldigvis både dagen før og etter terroraksjonen i Algerie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Helt grusomt, sier Stortingets eneste profilerte muslim.

- De sender fortvilelse over hele verden, det være seg Bergen, Stavanger, Japan eller Storbritannia. De rammer veldig mange uskyldige.

- I tillegg sender de ut et signal: Ikke kom til Algerie for å gi kunnskap og verdiskapning for å løfte det ut av fattigdom ved å gi det kunnskap.

51-åringen er bekymret.

- Muslimene som står bak terroren tar feil på to områder.

- De har hengt seg opp i fortiden - islams storhetstid, dens glorie, velstand og respekt i verden. Og for det andre bruker de Vestens feil i Afghanistan, Irak og Palestina som speil for å rettferdiggjøre egen makt og våpenbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: PST-sjefens forsnakkelse uten betydning for Pakistan

- Men ut over det har de ingen plan for det samfunn som de vil ha, de har ingen plan for å bekjempe arbeidsløsheten, bygge opp et helsevesen, en infrastruktur, finanssektor eller landbruket. Og det er islamistenes ideologer, sier han, rister på hodet og lar fortsettelsen henge i luften:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og så er det i tillegg de kriminelle og arbeidsløse rundt dem...

Mulig comeback

Det er ikke sin egen fremtid han frykter.

Han vil gjerne bruke sine kunnskaper og kontakter etter seks år på Stortinget i organisasjoner eller selskaper. Han avviser heller ikke å muligheten for å fortsette som t-banefører, og heller ikke et fremtidig comeback på Stortinget:

- Jeg er et politisk menneske, jeg søker innflytelse. Og framtiden kan ingen spå, sier han og smiler.

Ut over grunnskolen har Chaudhry bare gått på to utdanningsinstitusjoner - gymnas og Forsvarets høyskole.

Les også: Holmås seiret i nominasjonskamp i Oslo SV

Sosialisten som er født i Lahore, sier at han blant offiserene og samfunnstoppene på høyskolen fant næring til sin egen overbevisning.

- Der fikk jeg bekreftet mitt politiske ståsted.

Etter at Oslo SV ikke mente han best representerte deres politiske ståsted, sa han nei til en annen plass på stortingsvalglista.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med sin minoritetsbakgrunn er han svært kritisk til hvor dårlig Norge er til utnytte minoritetene sine. Han mener det offentlige bør gå foran og få flere med en etnisk minoritetsbakgrunn inn i styre og stell. Og så synes Chaudhry private selskaper skal åpne sine styrer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- 12 prosent av befolkningen har en annen kultur, et annet språk enn norsk eller samisk og ofte en annen religion enn majoriteten. Dette er et enormt potensiale.

- På nasjonalt nivå er selskapenes styrer kjemisk renset for folk med minoritetsbakgrunn, og i Oslo kommune finnes heller ikke noen ledere fra denne gruppen - selv om vi utgjør 33 prosent av byens befolkning.

Les også: Gaza-aktivister prøver på ny

Og så leker han med muligheten for å bruke samme virkemiddel som det politiske flertallet brukte for å piske kvinner inn i styrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kvotering fungerte som en bulldoser for kvinnene. Det som virket for kvinner, bør også brukes for minoritetene, sier Chaudhry som likevel ikke vil lovfeste noen prosentsats for dette.

Skulle ikke skutt bin Laden

Visepresidenten understreker derimot gjerne hvor rett han mener venstresiden har hatt i sin kritikk av de militære intervensjonene i Afghanistan og Irak, og bruken av droner til å bombe i Pakistan og Jemen.

- Vi har sagt fra dag én at det var feil å invadere. Høyresiden har ikke kommet med noen kritikk. Men nå spør Robert Mood om hva en har tjent på det. Det måtte altså en general til.

- Og når skal verdens ledere innrømme at det er feil å bruke droner? I en krig har en både rett til å forsvare seg og overgi seg. Begge deler er umulig med droner. Det bryter grunnleggende med internasjonal rett.

Justispolitikeren Chaudhry er naturlig nok svært opptatt av internasjonal rett og nødvendigheten av å følge rettsstatens prinsipper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det gjelder også for verdens mest ettersøkte kriminelle, den nå avdøde Osama bin Laden som soldater fra USA drepte i den pakistanske byen Abbottabad 2. mai i 2011.

- Også for Osama bin Laden burde rettsstatens prinsipper gjelde. Terrorsiktede skal pågripes, etterforskes og dømmes. De skal ikke drepes, det er å følge jungelens lov, og vi må være bedre enn terroristene.

- Den norske terroristen Breivik fikk alle muliogheter til å overgi seg. Det viser tankegangen som også preger norsk politi: Du skyter ikke selv om du vet han har drept mange. Det er en nasjonal samvittighet.

- Han kommer til å koste samfunnet adskillig mer enn den ene kula, men det er en pris vi betaler for vår egen sivilisasjon.

Hva Chaudhry da mener drepet på bin Laden sier om sivilisasjonen i USA, blir derimot noe mer ullent besvart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- USA bringer ikke verden sammen og i en mer fredelig retning. Det har destabilisert Pakistan og hele området, og det har også økt mistilliten mellom muslimer og USA/ Vesten, sier han.

(Og tirsdag morgen advarte han på twitter mot planene om å sende soldater til Vest-Afrika: «Vi har hatt nok militæroperasjoner med uante/negative konsekvenser. Mali bør ikke bli den nye feilen vi begår i fredens tjeneste.»)

Les også: Stanser øl som bistand

For to år siden tok han et initiativ for å reformere sammensetningen av Nobel-komiteen. Chaudhry mente det blant annet kunne være greit å få inn andre nasjonaliteter enn norske.

Han mener fortsatt at dette er en fornuftig tanke.

- Vi må åpne nobelkomiteen for nye mennesker og perspektiver. Norge fremstår som selvgode når vi ikke vil la andre påvirke fredsdefinisjonen, mener han og eksemplifierer dette:

- Hadde det vært en palestiner eller latinamerikaner i komiteen, så ville ikke Obama fått prisen. Og hadde det vært en tyrker der, så er det vel også tvilsomt om EU hadde fått prisen.