Senterpartiets forslag til valgprogram:

Nå verner Slagsvold Vedum mer enn miljøaktivisten

Sier blankt nei: Partinestleder Trygve Slagsvold Vedum er til daglig landbruks- og matminister. Nå står han mot den andre partinestleder Ola Borten Moe i striden om oljeutvinning i Nordland VI. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
Sier blankt nei: Partinestleder Trygve Slagsvold Vedum er til daglig landbruks- og matminister. Nå står han mot den andre partinestleder Ola Borten Moe i striden om oljeutvinning i Nordland VI. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Nestleder Trygve Slagsvold Vedum tilhører et mindretall i Senterpartiets programkomité som sier nei til oljeboring på leteområdet Nordland VI. Han har tidligere Natur og Ungdom-leder Ane Kismul mot seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiet har alltid vært splittet i konflikten mellom oljeboring og vern i nord, men i utkastet til stortingsvalgprogram som ble presentert i Oslo torsdag, er frontene uvanlige:

Programkomitéens leder, partiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum, tilhører et mindretall som sier nei til å åpne leteområdet Nordland VI for oljeselskapene.

I flertallet som vil ha oljeboring der, sitter derimot Ane Kismul, som fra 2003-2005 ledet Natur og Ungdom.

Etter den perioden jobbet Kismul med fornybar kraft.

Men så ble hun Sp-politiker som statssekretær ved olje- og enerigminister Ola Borten Moes side.

Borten Moe, som også er nestleder i Senterpartiet, har for lengst markert seg for åpning i det omstridte området utenfor den nordligste delen av Helgelandskysten og Vestfjorden.

Les: Borten Moe vil bore i Lofoten allerede i år

Fra meningsløst til kompromiss

- Det er meningsløst å lete etter olje i et område som er så sårbart og verdifullt som Lofoten og Vesterålen. Området må bli forbli stengt for oljeindustrien, sa Ane Kismul da hun aksjonerte i Lofoten i 2000.

Nå forklarer hun sin snuoperasjon overfor Nationen med at åpningen for Nordland VI var et kompromiss. Det skulle demme opp for Senterparti-kreftene som ville åpne hele Lofoten-Vesterålen.

- Hvordan føles det å være mer miljøverner enn en ung kvinne som for for få år siden ledet Natur og Ungdom, Trygve Slagsvold Vedum?

- Ane er jo særdeles opptatt av miljø. Men dette vurderer vi ulikt, svarer han diplomatisk til ABC Nyheter.

Les også: Borten Moe vil ikke høre på miljødirektoratene om Jan Mayen

- Blir som vi vil

Hva Senterpartiet ender opp med før høstens stortingsvalg, blir opp til partiets landsmøte i april å avgjøre.

- Ett av konfliktpunktene som alltid ligger hos oss på landsmøtene, er balansepunktet mellom miljøvern og olje- og gasspolitikken, bemerker Slagsvold Vedum.

- Erfaringene er at der landsmøtet i Sp ender, der har landet endt i sine kompromisser, legger han til.

Vil satse i sameland

En annen naturressurs Senterpartiets programkomité ønsker sterkere satsing på, er utvinning av mineraler.

Men mye mineralressurser ligger i nord der samenes urfolksrettigheter har blitt styrket, slik at de har tilnærmet vetorett før gruvedrift kan settes i gang.

- Mener programkomiteen at mineralsatsing i Nord-Norge skal gjøres avhengig av samenes godkjenning?

- Sametinget har innsigelsesmyndighet. Selvføglelig skal de samiske interesser vektlegges. For reindrifta er tilgangen til areal for liten i forhold til antall rein, svarer Slagsvold Vedum.

- Så er det regjeringa som må ta en avklaring av hvilket balansepunkt. Jeg skal være forsiktig med i å si hva som er nøyaktig riktig balansepunkt. Men urfolks rettigheter skal tillegges stor vekt, sier han.

Les også: Arkitektprosjekt avdekker gruveindustriens nye makt

Personvernpolicy