Cameron: – Britisk EU-avstemning innen 2017

Storbritannia ønsker å forbli medlemmer av EU, understreker landets statsminister David Cameron. Men i en tale onsdag knyttet den britiske regjeringssjefen klare betingelser til fortsatt medlemskap. Hvis ikke EU får på plass reformer, vil Storbritannia «drive mot utmeldelse», sa han. Foto: Suzanne Plunkett / Reuters / NTB scanpix
Storbritannia ønsker å forbli medlemmer av EU, understreker landets statsminister David Cameron. Men i en tale onsdag knyttet den britiske regjeringssjefen klare betingelser til fortsatt medlemskap. Hvis ikke EU får på plass reformer, vil Storbritannia «drive mot utmeldelse», sa han. Foto: Suzanne Plunkett / Reuters / NTB scanpix

En folkeavstemning om fortsatt britisk medlemskap i EU vil bli holdt før utgangen av 2017, varsler statsminister David Cameron. Da skal britene avgjøre om de forblir i unionen eller går ut, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britene er ikke EU-fiendtlige og ønsker å forbli medlemmer av EU, understreket Cameron i en tale i Londons finansdistrikt City onsdag. Men det forutsetter reformer av samarbeidet, framholdt han.

– Den største trusselen mot EU kommer fra folk som fordømmer nytenkning som kjetteri, sa Cameron i en tale onsdag. Britenes tilnærming til det europeiske samarbeidet bygger mer på praktiske hensyn enn på følelser, tilføyde han.

Les også: Cameron foreslår britisk EU-avstemning

«Frustrerte»

Den britiske regjeringssjefen mente at folk blir mer og mer frustrerte over at beslutningene tas lenger og lenger unna dem selv. Hvis ikke EU får på plass reformer, vil Storbritannia «drive mot utmeldelse», sa David Cameron.

– Jeg ønsker ikke at vi noensinne skal trekke brua opp bak oss og trekke oss tilbake fra verden. Jeg ønsker en bedre løsning for Storbritannia, og jeg ønsker en bedre løsning for Europa, understreket den britiske statsministeren.

Han sa også at det europeiske samarbeidet må fortsette å bygge på beslutninger i de enkelte medlemslandenes nasjonalforsamlinger. Britene kommer ikke til å bytte ut pundet med euroen, tilføyde Cameron.

Makt

Hvis hans konservative parti vinner fornyet regjeringsmakt ved parlamentsvalget i 2015, vil det gjennomføre planen om en folkeavstemning, fortsatte statsministeren.

Folkeavstemningen kan komme mellom 2015 og 2017.

– I denne folkeavstemningen vil spørsmålet bli «inn eller ut», sa Cameron. Etter 2015 vil Storbritannia gjøre sitt beste for å vinne tilbake makt som nå ligger i Brussel, understreket den britiske statsministeren..

Hans tale møtte straks skarp kritikk fra EU-parlamentets president Martin Schulz. Reformer som skal gjøre samarbeidet mer effektivt og demokratisk, har grunnstøtt på motstand nettopp fra Storbritannia, sa Schulz onsdag.

Personvernpolicy